Előzetes szakmai egyeztetéseket hiányol a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), amelynek elnöke szerint a vasárnapi nyitva tartásról szóló törvényjavaslat benyújtásánál ismét csak politikai megfontolásokat vett figyelembe a kormány.

Sáling József az MTI-nek kifejtette: rengeteg kérdést kellene tisztázni, egyebek mellett a kiskereskedelmi szektor jelentős munkaerőhiánnyal küzd, ami a rendelet hatására – a cégek azonnali kinyitásával – tovább növekedhet. A létszámhiány miatt a munkavállalók túlterheltek, akik emellett az alacsony béreket és az erőteljes fluktuációt is kifogásolják.

A vasárnapi nyitva tartás visszavezetését tisztességes alkalmazotti létszám esetén, valamint akkor támogatja a KASZ, ha kifizetik a megfelelő pótlékokat. A vasárnapi munkáért fizetendő pótlék jelenleg csak 50 százalék, ami nyilvánvalóan kevés, csupán 2-3 ezer forint alkalmanként, a pihenőnapon dolgozókat tisztességesen meg kell fizetni – hangsúlyozta az elnök.

Hozzátette: ezen felül vannak olyan munkakörök – például az éjszakai munkavégzés – amelyek a vasárnapi boltzárral megszűntek és vissza kellene állítani. Továbbá több helyen emelték a béreket, ugyanakkor mivel nem volt bekalkulálva a nyitvatartás visszaállítása, nem tudni mi történik majd.

Sáling József megjegyezte: pénteken még azt ígérte a miniszterelnök, hogy egyeztet a szakszervezetekkel. Ezzel szemben úgy tűnik, a fő szempont az volt, hogy sokkszerűen elintézzék a vasárnapot, nem érdekes mi lesz az érintett 100 ezer emberrel.