Milyen esélyei vannak a munkaerőpiacon a pályaújrakezdőnek? Néha érdemesebb alacsonyabb szintű szakmai feladatot is elvállalni, mint várni a képzettségnek legjobban megfelelőre.

Tipikusan a GYED-ről, GYES-ről visszatérők státusza a pályaújrakezdőké, de több évet külföldön töltők, esetleg családi okok miatt kimaradt hosszabb időszak szintén ebbe a körbe helyezi az álláskeresőt – írja a cv.online.hu.

Sokszor előfordul, hogy ahová vissza szeretne térni az álláskereső, már nem létezik. A cégek megszűnése után arra kell koncentrálni, hogy más vállalkozást győzzön meg az alkalmasságáról. Ennek legfontosabb lépései:

1. Szakmai tudás frissítése

A szakmai olvasottság szerepeltetése az önéletrajzban szinte kötelező. A szakmai újdonságokat hírlevelekből, online kurzusokból, online szakmai csoportok életéből (Facebook, még inkább Linkedin), interneten található szakmai anyagokból nagyrészt pótolni lehet.

2. Érvelj a munkahelyi tapasztalatoddal!

Egy pályakezdőhöz képest egy pályaújrakezdőnek van munkahelyi tapasztalata, ami nem egyenlő a munkatapasztalattal. A munkahelyi tapasztalat azt jelenti, hogy volt már munkahelye, ahová minden reggel időben be kellett érnie, voltak kollégái, akikhez alkalmazkodni kellett, együttműködni kellett velük, volt főnöke, esetleg beosztottjai. Be kellett tartatni céges szabályokat, elfogadni a cégkultúrát, munkában a határidőkre, pontosságra ügyelni. Ez mind olyasmi, amit nem lehet elfelejteni, így az önéletrajzban, motivációs levélben ezt is ki kell fejteni.

3. Szakmai kapcsolatrendszer frissítése

A szakmától távol a szakmai kapcsolatok megkopnak, de az 1-es pontban említett szakmai tudásanyag frissítésekor a kapcsolatok is újra tudnak épülni. Ezeket még tudatosabban „használva”, lehet segítséget kérni az álláskereséshez a szakma jelenleg aktív tagjaitól.

4. Alább kell adni…

Nagy hátránya a szakmai visszaesésnek, hogy esetleg alacsonyabb pozícióban nyílik csak lehetőség a visszatérésre, mint amit valaha otthagytál. Ez sajnos alacsonyabb fizetéssel is járhat, de mielőtt nemet mondasz, mérlegelj! Meddig tarthat ez az állapot, mikor lesz lehetőséged feljebb lépni, mennyi idő alatt válik rutinná az új tudásanyagod?

Érdemesebb alacsonyabb szintű szakmai munkát elvállalni, mint várni a megfelelő szintű ajánlatra: egy jobb ajánlatért bármikor válthatsz a gyengébb pozícióból, de az, hogy munkanélküliként vársz a jó ajánlatra, tartós munkanélkülivé tehet, ami talán rosszabb helyzetbe sodor, mint a pályaújrakezdő státuszod.