Élelmezés-kiegészítő támogatásként tejet juttat a humanitárius katasztrófával fenyegető szíriai régióban élő gyerekek részére az Európai Bizottság.

A 30 millió euró (mintegy 9,3 milliárd forint) értékű kiegészítő program révén 350 ezer szíriai gyermek juthat tejhez a közel-keleti régióban – közölte brüsszeli sajtótájékoztatóján Mina Andreeva, az uniós bizottság egyik szóvivője. A most bejelentett program része annak az 500 millió eurós támogatási csomagnak, amelyet a bizottság tavaly terjesztett be az európai tejtermelő gazdák megsegítésére.

Az összegből kizárólag az unió területén működő tejgazdaságoktól vásárolnak a tejet. A program hozzájárul az Európát sújtó menekültkrízisre adandó válaszokhoz is – közölte a szóvivő. Mina Andreeva elmondta, hogy a tejet a térségben működő segélyszervezeteken keresztül juttatják el a gyerekekhez.

Hrisztosz Sztilianidisz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos a támogatással kapcsolatban elmondta: az unió legújabb élelmiszerprogramja a válság legsérülékenyebb áldozatain segít. Phil Hogan mezőgazdaságért pedig azt hangsúlyozta: a program egyszerre nyújt segítséget a bajban lévő uniós tejiparnak és gazdálkodóknak, valamint a szíriai konfliktus által sújtott régió szükséget szenvedő gyermekeinek. (MTI)