A külügyminisztériumhoz tartozó befektetési ügynökség tavaly 422 olyan projektet menedzselt, amelynél pozitív befektetési döntés született, rekordmértékű, összesen 5,9 milliárd euró értékben – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Kiemelte: a befektetések 65 ezer munkahely megőrzését és 14 ezer új munkahely létrehozását segítették elő.

A KKM 96 nagyberuházást tart nyilván; ezen belül a legnagyobb és a legtöbb munkahelyet teremtő befektetés is dél-koreai cégekhez kötődik, miközben a legtöbb projektet a német társaságok jegyzik – tájékoztatott. A dobogós helyeken mindenféle szempontból Dél-Korea, Németország és az Egyesült Államok helyezkedik el – fűzte hozzá.

„Látszik, hogy a keleti és nyugati vállalatok egyaránt fontos befektetési célországként tekintenek Magyarországra” – fogalmazott.

Az államtitkár szólt arról, hogy 14 nagyberuházás magyar cégekhez fűződik, továbbá 19 nagyberuházási döntés született a magas hozzáadott értéket hordozó szektorokban – a kutatás és fejlesztés, a szolgáltató szektor és az infokommunikáció területén.

(Forrás: MTI)