A kormány az építésügyet, a településkép-védelmet és a műemlék­védelmet szabályozó összes törvényt felülvizsgálta, és ezeket a magyar építészetről szóló törvényben fogják újrarendszerezni – közölte az építési és közlekedési miniszter hivatalos közösségi oldalán.

Lázár János szerint talán meglepő, hogy a törvénytervezet koncepcióját is társadalmi egyeztetésre bocsátják, de miután a szakma véleményét a témában már kikérték, azt szeretnék, ha „minél nagyobb társadalmi egyetértés támogatná az új szabályrendszert”.

A miniszter úgy fogalmazott, a kormány célja, hogy „a minőségi építészetet” ösztönözze „a bürokratikus építésügy” helyett.

„Ugyanakkor szigorítjuk a szabályokat is, hogy ne épülhessen olyan épület, amely léptékében, stílusában nem illeszkedik a településképbe” – írta Facebook-oldalán Lázár János.

A tárcavezető bejegyzéséhez mellékelte a magyar építészetről szóló törvény részletes koncepcióját, amely a kormányzat hivatalos oldalán, az alábbi linkre kattintva letölthető:

https://kormany.hu/dokumentumtar/a-magyar-epiteszetrol-szolo-torveny-koncepcioja?fbclid=IwAR2t8CrITDtivBlBn_1KLb10hzqO8fC-0MfZhfqbHH0X_FCikM-Addp5OWI

(Forrás: MTI)