Sztrájkbizottságot alapított a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) is a Tescónál kialakult bérproblémák megoldása érdekében, hasonlóan a cégnél működő másik munkavállalói érdekképviselethez.

A KASZ hétfőn egyeztetett a Tesco múlt pénteken kiadott béremelési tervéről a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ), és úgy döntöttek, hogy nem fogadják el a vállalat béremelési javaslatát – közölte a szakszervezet. A KDFSZ már augusztus 9-e óta működtet sztrájkbizottságot.

A két szakszervezet a megbeszélésen azt vizsgálta, hogy a cég bérajánlata a július 8-án rendezett demonstráción átadott petíció követeléseinek mennyiben felel meg. Megállapították, hogy a petíció öt pontjából – amelyben egyebek mellett szerepelt a munkaerőhiány és a bértorlódás problémája is – csak az valósult meg, hogy a szakmunkás garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállalók bruttó 161 ezer forintos bérét a vállalat szeptembertől 176 ezer forintra emeli. 

Kiemelték, hogy a helyzet rendezése érdekében a KASZ és a KDFSZ sztrájkbizottsága a továbbiakban együttműködik, és közös követeléseket fogalmaznak meg a bérekkel és a létszámhiánnyal kapcsolatban, amelyet kedden el is juttatnak majd a Tescónak. A KASZ arra is felhívta a figyelmet, hogy ha nem sikerül megállapodni a Tescóval, akkor a két munkavállalói érdekképviselet  országos sztrájkot szervez. (MTI)