Az Európai Parlament állásfoglalásban kéri fel az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy javítsák a munkaügyi felügyeletek közötti együttműködést és hozzanak létre egy közös listát azokról a vállalkozásokról, amelyek súlyosan megsértik az európai és a szociális jogszabályokat.

Szociális dömpingről akkor beszélünk, ha egy tagállam a többivel szemben alacsonyabb bérköltségek vagy lazább munkajogi szabályok révén versenyelőnyhöz jut. Az alacsonyabb fizetéseknek és szociális kiadásoknak köszönhetően egyes országok olcsóbban termelnek és így vonzzák a befektetőket. Ez azonban komoly problémákat okoz a munkavállalók számára, akik sokszor csupán a megérdemelt minimum alatti munkabért és szociális védelmet kapják meg.

Az EP-képviselők rámutattak, hogy a tagállamoknak nagyobb összhangra van szükségük, hogy véget vessenek annak, hogy a cégek a munkavállalók kárára illegálisan csökkentsék a költségeiket.

Állásfoglalásukban többek között a következőkre kérik a bizottságot és a tagállamokat:

  • javítsák a munkaügyi felügyeletek közötti együttműködést az EU-ban,
  • hozzanak létre egy közös listát azokról a vállalkozásokról, amelyek súlyosan megsértik az európai és a szociális jogszabályokat, ideértve az úgynevezett postafiókcégeket,
  • vizsgálják meg egy európai társadalombiztosítási kártya bevezetését, amelynek köszönhetően – szigorú adatvédelmi feltételek mellett – könnyen megoszthatók lennének az adatok a tagállamok között.

Az Európai Parlament állásfoglalása itt olvasható el magyarul.