A bűncselekmények megelőzése érdekében az Európai Unió rendeletet fogadott el az unió területére belépő, illetve azt elhagyó készpénz ellenőrzésének javítására.

Az Európai Tanács tájékoztatása szerint az új rendelet kibővíti a készpénz fogalmát, amelybe mostantól beletartoznak a csekkek, az utazási csekkek, az arany és az előre fizetett (prepaid) bankkártya is. A rendelkezések a postán, teherszállítás keretében vagy futárszolgálattal továbbított készpénzre is érvényesek.

Az új szabályozás értelmében az EU területére belépő, illetve azt elhagyó minden utasnak be kell jelentenie a vámhatóságnál, ha legalább 10 ezer euró értékben készpénzt tart magánál, és azt kérésre ellenőrzés céljából be is kell mutatniuk. Az egyéb módon feladott készpénz esetében a hatóságok a feladót és a címzettet is adatszolgáltatási nyilatkozat tételére szólíthatják fel, illetve ellenőrizhetik az olyan szállítmányokat, amelyek ún. kísérő nélküli készpénzt tartalmazhatnak.

A tagállamok információt fognak cserélni egymással azokban az esetekben, amikor a jelek szerint a készpénz olyan bűncselekményhez kapcsolódik, amely sértheti az unió pénzügyi érdekeit, és ezekről az esetekről az Európai Bizottságnak is beszámolnak majd.

A tagállamok a nemzeti jogszabályaikban a készpénzforgalom további ellenőrzését is előírhatják, ha ez nem sérti az EU alapvető szabadságjogait.