Szerény, a többi iparosodott országhoz képest lemaradó gazdasági növekedést vár az idén Németországban a honlapján publikált prognózisában a német iparszövetség, a BDI.

A BDI német iparszövetség (Bundesverband der Deutschen Industrie e. V.) 2024-re 0,3 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál Németországban, 2,9 százalékos világgazdasági növekedés mellett.

„Németország gazdasága megállt. A legtöbb nagy ipari országhoz képest hazánk egyre nagyobb lemaradásban van. Nem látunk esélyt a gyors fellendülésre 2024-ben” – mondta Berlinben Siegfried Russwurm, a BDI elnöke.

Meglátása szerint mind geopolitikai és belgazdasági szempontból romlottak a körülmények az év elején a 2023-ashoz képest. Az a szerény gazdasági növekedés, ami az idén Németországban várható, a lakossági fogyasztásra támaszkodik majd, az infláció enyhülésének és a vásárlóerőnek a béremelésekből és szociális transzferekből származó növekedésének köszönhetően.

A BDI elnöke szerint a politika csak a „túlbonyolítás csapdájába manőverezte” a német gazdaságot, és ennek megoldásaként is csak tovább bonyolítja a helyzetet. Úgy vélte, ez bizonytalanságot kelt a vállalatok és a lakosság körében, ami közgazdasági szempontból annyit jelent, hogy megfosztja a gazdasági szereplőket a beruházások kalkulálásához szükséges szilárd és megbízható alapoktól.

Bizakodásra ad okot viszont Russwurm szerint az inflációs ráta valószínű csökkenése, ami fokozatos kamatcsökkentéshez vezethet a jegybankok monetáris politikájában. Russwurm szerint azonban ennek 2025 tavaszáig nem lesz érezhető hatása a reálgazdaságra.

(Forrás: MTI)