Ismét pályázatot írt ki a felszámoló a keszthelyi Zala kempingre. Az első alkalommal nem érkezett ajánlat a közel öthektáros ingatlanra, ezért azt most olcsóbban, 878 millió forintért is el lehet vinni. Az egykori SCD-s balatoni kempingek nagy része mára elkelt.

Másodszorra alacsonyabb irányár mellett fut neki a keszthelyi Zala kemping értékesítésének az ingatlant tulajdonló Sparkling Lake Elderly Care Kft. felszámolója. Az Allego Vagyonkezelő és Pénzügyi Tanácsadó Kft. első alkalommal idén májusban írt ki pályázatot a balatoni ingatlanra, ám az akkor 976,5 millió forintra taksált kempingre egyetlen ajánlat sem érkezett. A mostani meghirdetés alkalmával már 878,85 millió forinttal is megelégedne a felszámoló, amely augusztus 27. és szeptember 13. között várja a pályázatokat.

A négy helyrajzi számon nyilvántartott Zala kemping, a hozzá tartozó strandfürdővel és beépítetlen területtel együtt egy közel öt hektáros területen fekszik a kezthelyi Entz Géza sétányon, a városközponttól délre. A kempingben mintegy hetven épület van, üdülők, gazdasági épületek és egy üzletház. Az épületek alapterülete tíz és kétszáz négyzetméter közötti, összalapterületük meghaladja a háromezer négyzetmétert. A pályázaton az indulhat, aki egyúttal befizeti 26,3655 millió forint ajánlati biztosítékot.

A Sparkling Lake Elderly Care Kft. is ahhoz az SCD-csoporthoz tartozott, amely a 2000-es évek közepén felvásárolta a Balaton meghatározó turisztikai cégeit, a Siotourt, a Zalatourt és a Balatontouristot – a keszthelyi Zala kemping például ez utóbbi céggel került a csoporthoz. A “touros” cégekkel több tucat balatoni turisztikai létesítmény került az SCD-hez, zömében önmagukban kevésbé értékes kempingek, diákszállások, hotelek. 

Az ingatlanok egy részét eladták, míg a balatoni kempingeket külön-külön projektcégekbe szervezték, és a területeken összesen 100-150 milliárd forintos fejlesztést terveztek, üdülőfalut, apartmanházat, wellness hotelt – ám ebből végül nem lett semmi. A finanszírozó bankoknál 2011-ben betelt a pohár, lejáró hitelszerződéseket nem hosszabbították meg, és ez egyúttal a nagyszabású tervek végét is jelentette. A Sparkling Lake Elderly Care Kft.-nél két éve indult el a végelszámolás, amely menet közben felszámolásba fordult át.

A külön cégekbe szervezett balatoni kempingek nagy részét mára sikerült értékesíteni – igaz, nem ritkán csak áron alul volt rájuk vevő. Legutóbb a balatonakali Strand-Holiday kempinget vásárolták meg. A még márciusban kiírt pályázatot júniusban nyilvánította eredményesnek az ingatlant tulajdonló Holiday Park Akali Kft.-t felszámoló Sonten Kft. Az 572,21 millió forintos irányáron hirdetett kempingért végül kevesebb mint a felét, mindössze 250,25 millió forintot fizetett a vevő.

Nem sikerült viszont még eladni például a siófoki Ifjúság kempinget, amelyet tavasszal 942,4 millió forintért kínált az ingatlant tulajdonló Modern Architectural Park Kft.-t felszámoló F1 Consulting Kft. A dél-balatoni város központjától kilenc kilométerre, Siófok-Sóstó városrészben, a névadó horgásztó mellett fekvő 8,3 hektáros területen egy tucat komfortos ”nagyházat”, valamint 47 komfort nélküli ”kisházat”, továbbá  280 sátor-  és 280 lakókocsihelyet alakítottak ki.

Ugyancsak vevőre vár egyelőre a zalakarosi Termál kemping, amelyet legutóbb júniusban hirdetett meg az ingatlant tulajdonló Thermal Hotel Zalakaros Kft.-t felszámoló Vectigalis Zrt. 640 millió forintos irányáron. A Zalakaros központjához közel, a Gyógyfürdő térnél fekvő csaknem tíz hektáros területet  elsősorban azoknak lehet érdekes, akik ingatlanfejlesztéshez keresnek helyet a Balatonnál, a komplexumból ugyanis leginkább a telek képvisel értéket.