Nem tudja kifizetni a Human Operatorral pórul járt diákokat és a helyükre állva a követelésüket behajtani a DiákÉSZ, mert sem a társaság, sem a hozzá kötődő diákszövetkezet vagyona nem nyújt fedezetet a tartozások kiegyenlítésére. A szövetség ezért most a korábban a Human Operatorral szerződő munkáltatókat kéri erre.

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) ingyenes jogsegély keretében felvállalta a Human Operator Zrt. által ki nem fizetett iskolaszövetkezeti tagok pénzügyi követelésének behajtását. Eddig 150 károsult vette igénybe a DiákÉSZ ingyenes jogsegélyét, ám az érintett diákok száma meghaladja az ezret, követelésük mértéke megközelíti a 100 millió forintot.

A DiákÉSZ megindította a behajtás érdekében szükséges jogi eljárásokat, ám ezen eljárások lefolytatása közben szembesült azzal, hogy ugyanezen ügyben a NAV hárommilliárd forintos követelése megelőzi a károsult diákok pénzügyi követelését. A diákok követeléseire így nem nyújt elegendő pénzügyi fedezetet sem a Human Operator vagyona, sem az általa pénzügyileg irányított érintett iskolaszövetkezetek vagyona.   

Másfél éve, 2016 januárjában egyszer már előállt a mostanihoz hasonló helyzet: akkor is közel ezer diák kifizetése vált kétségessé a Human Operator miatt. A súlyos helyzetet azonban gyorsan és példamutató méltányossággal megoldotta a McDonald’s Kft., s közvetlenül kifizette az éttermeiben dolgozó diákokat a Human Operator Zrt. pénzügyi felügyelete alatt tartott iskolaszövetkezet helyett, s onnantól peres úton ő próbálja meg behajtani ezen követelést a Human Operatorral szemben.

Mindezek után a DiákÉSZ csak annyit tud tenni, hogy azon cégek vezetőihez fordul, amelyek számára végeztek munkát a Human Operatoron keresztül a károsult diákok. A DiákÉSZ arra kéri a Rossmann, a Müller, a GFK Hungary, a Medicover, a DM, a Ceva-Phylaxia, a Victofon és a Media Markt vezetőit, hogy kövessék a McDonald’s 2016. januári példáját, s gyakoroljanak méltányosságot, fizessék ki a náluk és a javukra dolgozó károsult diákokat, s ők próbálják meg a diákok helyett peres úton ezen követelést behajtani a Human Operatorral szemben – olvasható az érdekképviselet közleményében.