Még idén 1000 milliárd forint fölé emelné az általa értékesített lakossági állampapírok mennyiségét a Magyar Államkincstár – mondta Dancsó József, az intézmény elnöke.

A Magyar Államkincstár az év második felében további, nagyjából 100 milliárd forintnyi állampapírt értékesítését tervezi, amivel a forintalapú összesített forgalmazás elérheti az ezermilliárdot – mondta a Magyar Időknek Dancsó József, az intézmény elnöke.

Szintén további bővüléssel számol a kizárólag a kincstárnál kapható Babakötvény állományában, a mostani valamivel több mint 22 és fél milliárdos állomány az év végére 25-26 milliárd forintra is emelkedhet.

Tapasztalatai szerint az elmúlt időszakban azért is nőhetett meg az érdeklődés az állampapírok iránt, mert az ügyfelek igénylik azt a biztonságot, amit az állami háttér biztosít, mivel itt nincs forgalmazói kockázat, amiről az elmúlt időkben több botrány kapcsán sokat lehetett hallani.

A kincstárnak nincs célszáma az értékesítésben, alapvetésként tekinti azonban, hogy minél többet tudjon értékesíteni. Ennek a törekvésnek a része, hogy az elmúlt hónapokban az országban újabb értékesítési pontokat nyitottak, jelenleg 79 ügyfélszolgálaton van lehetőség állampapír jegyzésére.

Ebbe a megyeszékhelyeken lévő kirendeltségek mellett immár beletartoznak az elmúlt évek új értékesítési pontjai, tavaly és tavalyelőtt egyaránt 24, 2013-ban 10 ilyen nyílt.