Home Adózás Mekkora profitot mutasson ki egy cég, hogy a kívánt hitelösszeget megkapja?

Mekkora profitot mutasson ki egy cég, hogy a kívánt hitelösszeget megkapja?

0

Vállalkozóként nem szeretünk túl sok adót fizetni, csak a minimálisan szükséges összeg befizetetésére törekszünk. „Adóoptimalizálunk”, ami a kimutatott profit minimalizálásával jár együtt. A gond az, hogy ezzel a cégünk által felvehető hitel nagyságát is meghatároztuk. Minél alacsonyabb kimutatott profit, annál alacsonyabb megszerezhető hitel…

Hogyan tudjuk kiszámolni, hogy mi az a lehető legalacsonyabb kimutatott profit, ami mellett a kívánt hitelösszeget megkaphatja a cégünk?

A profit 70 százaléka

A bankok értelemszerűen csak akkora hitelt helyeznek ki, amelynél biztosak lehetnek abban, hogy annak éves tőke- és kamatfizetési kötelezettségét (azaz adósságszolgálatát) a cég teljesíteni tudja.

Nem elegendő, hogy pont annyi szabadon rendelkezésre álló eredménnyel rendelkezik a hiteligénylő társaság, mint a fizetendő adósságszolgálat, hiszen bármi történhet: változhat a piac, emelkedhetnek a költségek, csökkenhet a bevétel, váratlan kiadás jöhet közbe, stb. A bankok gondolatmenetét követve a társaság kimutatott profitjának maximum 70 százaléka fordítható a hitel törlesztésére.

Ha tehát nulla közeli a kimutatott éves profit, akkor nulla közeli lesz a felvehető hitel összege is…

Nézzünk egy példát!

Cégünk 5 évre szeretne 100 millió forint értékben beruházási hitelt felvenni. A kérdés mekkora a minimálisan ehhez szükséges profit?

  • tőketörlesztés: ha 5 évre vesszük fel a hitelt, akkor évente 20 millió forintot fizetünk vissza a banknak
  • kamat: ha nem a legkedvezőbb hitelt vesszük fel, 5 százalékos éves kamattal ma akkor is hitelhez juthat cégünk, ez 100 millió forint hitelösszegre vetítve az első évben 5 millió forint kamatkiadást fog eredményezni (a második évtől ez a kamatkiadásunk csökken, ahogy a tartozásunk csökken)
  • összességében tehát 25 millió forintot kell megfizetnünk a banknak
  • 36 millió forint 70 százaléka 25 millió forint, azaz 36 millió forint a bankok által elvárt éves kimutatott profitszint 100 millió forint hitelhez

De milyen profitról is van szó? Adózás előtti, adózás utáni profitról, vagy esetleg másról? A bankok gyakorlata eltérő, de általánosságban nem az előzőekben említett profitszintre kíváncsiak, hanem a beszámolóban megjelenő üzemi eredményre (leegyszerűsítve működésből származó profitra), melyhez hozzáadják az értékcsökkenést (mivel ez nem egy készpénz kiadással járó ráfordítás). 

A hitel kamatszintje jelentősen befolyásolja a felvehető hitel mértékét. A fenti példában egy ma már könnyen elérhető éves 5 százalékos kamattal számoltunk. Kedvezőbb a helyzet azonban, ha valamelyik kedvezményes hitelt (Növekedési, Széchenyi vagy 0 százalékos hitel) szeretné a vállalkozó felvenni. Ha kíváncsi rá, hogy cége melyik kedvezményes hitel felvételére alkalmas, akkor az alábbi kalkulátor használatával pár kattintással megtudhatja: