Az EU hosszú távú költségvetéséről és az Egyesült Királysággal való kapcsolatról szavaz többek között az Európai Parlament a jövő héten.

Brexit tárgyalások részeként szerdán szavaznak a képviselők az EP álláspontjáról arra vonatkozóan, hogyan alakul az EU és az Egyesült Királyság kapcsolata a kilépést követően.

António Costa portugál miniszterelnök a szerdai plenáris ülésen vitázik Európa jövőjéről az EP-képviselőkkel.

Az EU hosszú távú költségvetéséről szóló állásfoglalás szerint több támogatást kell nyújtani a fiatalok és a kisvállalkozások számára. Az állásfoglalásról szerdán délután döntenek a képviselők.

Csütörtökön többek közt az uniós társasági adó rendszerének átalakításáról szavaz az EP. A képviselők a változtatásokat azzal indokolják, hogy a nagyvállalatok tisztességtelen előnyhöz jutnak, amikor adózás szempontjából kedvezőbb országra váltanak.

Miután az Egyesült Államok bejelentette, hogy vámot vet ki az acélra és alumíniumra, az EP-képviselők Cecilia Malmström kereskedelemért felelős uniós biztossal vitáznak szerdán arról, hogy milyen hatással lesz ez az európai cégekre és munkahelyekre.

Ján Kuciak szlovákiai oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina meggyilkolása miatt napirendre kerül az újságírók biztonsága Szlovákiában és az unió más tagállamaiban. Szerdán vitáznak a képviselők.

A parlament várhatóan arra kéri a szíriai rezsimet és szövetségeseit, hogy szüntessék meg a gútai harcokat, és tegyék lehetővé a humanitárius munkát a területen. Az állásfoglalásról csütörtökön szavaznak. (Európai Parlament)