Stabil a növekedés a nagyobb fejlett gazdaságokban az OECD hétfőn közzétett augusztusi összetett makrogazdasági mutatója, a CLI tanúsága szerint.

A párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) több makrogazdasági mutatóból képzett és a gazdasági aktivitásban bekövetkező fordulópontok előrejelzésére szolgáló CLI (Composite Leading Indicator) mutatója március óta stabil növekedési ütemet vetít előre az OECD-országok egész közösségére, az euróövezetre és a hét legnagyobb fejlett országra. 

A 34 országot tömörítő OECD esetében az index értéke március óta 99,7 pont környékén áll, míg az euróövezeté 100,3 pont, a hét legnagyobb országé pedig 99,5 pont közelében maradt augusztusban is. A Brexittel kapcsolatos bizonytalanságok miatt Nagy-Britannia esetében az OECD arra számít, hogy a növekedés alacsonyabb ütemen stabilizálódik majd. 

Magyarországon a júliusi 100,45 pontról enyhén, 100,37 pontra esett vissza a CLI konjunktúramutató augusztusban. A CLI 100 pontos értéke a hosszú távú átlagot jelenti. 

Az OECD-n kívüli országok esetében javultak Brazília és Oroszország kilátásai. A dél-amerikai ország CLI-je 0,4 ponttal 100,7 pontra javult, Oroszországé pedig 0,2 ponttal 100,0 pontra emelkedett. Az öt legnagyobb ázsiai gazdaságban – Kína, India, Indonézia, Japán és Dél-Korea – hónapról hónapra fokozatosan gyorsul a növekedés, a CLI értéke havonta 0,1 ponttal növekedett minden hónapban április óta, és augusztusra elérte a 99,7 pontot. (MTI)