Százmilliókban mérhető hasznot hajthatott már az első hónapokban a kormányzat legújabb feketegazdaság elleni lépése. Az úgynevezett adótraffipax március óta működik és lényegében nem más, mint egy interneten elérhető hírlevél arról, hogy az adóhivatal mikor, kiket és hol ellenőriz.

Az adótraffipax az online pénztárgépek rendszerével igazán hatásos párost alkot – mondta a Magyar Időknek Tállai András, az adóhivatal vezetője. “Az első hónapok látványos eredményeket hoztak” – közölte.

Több fővárosi és vidéki helyszínen 40-50 százalékkal több nyugtát adtak az ottani vállalkozások, mint korábban, és ezzel együtt a pénztárgépekbe beütött összegek is növekedtek, nem is csekély mértékben. Volt olyan kereskedelmi egység, ahol a bevétel a korábbi 965 százalékára ugrott abban az időszakban, amikor a NAV előre bejelentett vizsgálata zajlott.

Tállai András szerint mindent egybevéve a hivatal becslése szerint az új tájékoztató rendszer már az első hónapokban is százmillió forintokban mérhető hasznot hajthatott. A NAV célja ugyanakkor egyáltalán nem a büntetés, hanem az, hogy minden szereplő betartsa az előírásokat, befizesse az adókat és legálisan alkalmazza dolgozóit – fogalmazott a NAV vezetője. Hozzátette, ezért is hirdetik meg az adótraffipaxban az akciók legnagyobb részét. (MTI)