A tavalyi karácsonyi szezonban másfél-kétszer annyi személyi hitel fogyott több hitelintézetnél, mint egy évvel korábban, és a nulla százalékos áruhitelért is sokan álltak sorba.

Most karácsonykor egyedül a Providentnél nem robbant a hitelbomba a Világgazdaságnak nyilatkozó pénzintézetek közül: náluk a hiteligénylések darabszáma csökkent, igaz, az igényelt kölcsönösszeg mértéke általánosságban véve nőtt. Az FHB-nál az egy évvel korábbi időszakhoz képest kétszeresére nőtt a kihelyezés volumene, az UniCredit Bank csaknem 20 százalékkal több fogyasztási hitelt nyújtott az előző év azonos időszakához képest.

A CIB-nél 45 százalékkal nőtt a kihelyezett személyi hitelek mennyisége a karácsonyi időszakban,a K&H-nál is a személyi kölcsön ment a legjobban, másfélszer annyit folyósítottak, mint egy évvel korábban. A Budapest Banknál, az OTP-nél és a Cetelemnél az áruhitelek iránt nőtt a kereslet.

A növekvő kihelyezés a gazdasági környezet és a jövőbeni kilátások javulása mellett elsősorban az egyre alacsonyabb hitelkamatoknak köszönhető – írta szakértőkre hivatkozva a lap, amely felidézte: 2015 decemberében 13,2 milliárd forint személyi, 2,6 milliárd forint szabad felhasználású jelzálog- és 1,4 milliárd forint áruhitelt helyeztek ki a jegybank adatai szerint.