Márciusban két hosszú hétvége is lesz, amit sokan ki is használnak egy kis pihenésre. Ilyenkor szeretnek a magyarok spontán és olcsón külföldre utazni, de a hazai wellness szállodák is népszerűek.

Egyre több magyar tölti külföldön a hosszú hétvégéket. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a legnépszerűbb úti célok az Európán belüli nagyvárosok, sorrendben Isztambul, Párizs, Róma, Barcelona, Madrid, London és Lisszabon.

Sok esetben a repülőjegy ára határozza meg a célállomásokat: ahová olcsón elérhető a jegy, oda többen utaznak – mondta el Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezetője, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke. Hozzátette: Az utazók folyamatosan keresik az újszerű vagy akciós utakat. Egyénileg szervezett hosszú hétvégékre az utasok 50-100 ezer forintot szánnak személyenként; csoportosan szervezett városlátogatásokra már 100-150 ezer forintot is kifizetnek.

Azért választják továbbra is sokan az utazási irodák nyújtotta szolgáltatásokat, mert egy utazás során felmerülő váratlan helyzetre az utazási irodának kötelessége reagálnia, segítenie az utasoknak. Például ha az utas szállodájában csőtörés van, és ezért kiürítik az épületet, új szállást kell biztosítania az utazási irodának. De ugyanígy intézkednünk kell, ha − szélsőséges esetben − a helyi politikai környezet veszélyessé válik, és az ország sürgős elhagyására kényszerülnek az utasaink − mondta el Molnár Judit.

A Groupama Biztosító tavaly év végén kutatást végzett, melyből kiderült, hogy a külföldre utazók kétharmada (67 százalék) általában köt utasbiztosítást. Azok között, akik ezt elmulasztják, a leggyakrabban, 39 százalékban hangoztatott mentség az volt, hogy csak rövid ideig tartózkodtak külföldön. Az utasbiztosítás kötését elmulasztók 33 százaléka hozta fel indokul az utazás veszélytelen voltát, szerintük azért nem kellett utasbiztosítás kötni, mert nem terveztek veszélyes programot, például extrém sport űzését.

Az, hogy valaki csak egy-két napra ugrik át egy szomszédos országba, nem lehet indok arra, hogy biztosítás nélkül induljon útra. Akár egy városlátogatás alkalmával is előfordulhat egy allergiás roham, egy bokaficam, sőt olyan esetünk is volt, amikor egy egynapos ausztriai utazás alkalmával kellett vakbélműtétet végrehajtani. Egy ilyen sürgősségi ellátás körülbelül 1,5 millió forintba kerül, ezért is fontos, hogy senki ne induljon külföldre utasbiztosítás nélkül – hívta fel a figyelmet Karsai Márta a Groupama Biztosító utasbiztosítási szakértője.

A Groupama tapasztalatai szerint is egyre többen használják ki külföldi utazásra a hosszú hétvégéket. Tendencia, hogy az évi egy nagy nyaralás helyett inkább több rövidebb utazást választanak az emberek. A biztosító adatai alapján az látható, hogy a hosszú hétvégék idejére megnő az utasbiztosítási szerződések száma. 2015-ben a szerződéskötések száma az átlagoshoz képest 36 százalékkal emelkedett meg a hosszú hétvégék idejére.

Természetesen van különbség az egyes dátumok között. A biztosítótársaság tapasztalatai szerint a – hagyományosan családi körben töltött – húsvéti és a karácsonyi ünnepek idejére kevésbé utaznak külföldre az emberek, de az augusztus 20-i és az október 23-i hosszú hétvége az elmúlt két évben kiemelkedő volt: a Groupama Biztosítónál 2014-ben az októberi, míg 2015-ben az augusztusi hosszú hétvégén mintegy háromszorosára nőtt az utasbiztosítási szerződéskötések száma az átlagoshoz képest.