A magyarországi vállalkozások pozitívabban ítélik meg jelenlegi jövedelmezőségüket, rendelésállományukat, üzleti helyzetüket, mint negyedévvel korábban.

A júliusi adatfelvétel szerint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) konjunktúramutatója az áprilisi 21 pontról 32 pontra emelkedett – közölte a MKIK GVI Nonprofit Kft. Az MKIK GVI a negyedéves vállalati konjunktúra felmérését 400 cégvezető megkérdezésével készítette. 

A kutatóintézet arra hívja fel a figyelmet, hogy a GVI konjunktúramutató az áprilisi zuhanás után júliusban visszatért a tavaly január óta megfigyelhető 30 pont körüli értékhez. A kamara gazdaságkutatója szerint a vállalkozások minden korábbinál pozitívabban ítélik meg jelenlegi jövedelmezőségüket, rendelésállományukat és üzleti helyzetüket, enyhe visszaesés van a jövőbeli kilátásoknál, és a létszámra, a kapacitáskihasználásra és a következő féléves termelési szintre vonatkozó mutatók  is kis mértékben romlottak az előző negyedévhez képest.

Júliusban a vállalkozások üzleti helyzetüket 59 pontra, jövedelmezőségüket 52 pontra, rendelésállományukat 36 pontra értékelték, mindhárom mutató 2010-től, a felmérés kezdete óta a legmagasabb értéket mutatja – közölte az MKIK GVI. A bizonytalansági mutató értéke júliusban 33 ponton állt, amely két ponttal alacsonyabb az áprilisban mértnél, ami 2010 óta csak két alkalommal, 2013 októberében és 2014 januárjában volt alacsonyabb a mostani értéknél – mutat rá a kamarai kutatóintézet. (MTI)