A közeljövőben akár nukleáris háborúvá változhat a Nyugat és Oroszország közötti feszültség – jósolja könyvében egy nyugalmazott brit tábornok.

Nem kevesebbet állít „Háború Oroszországgal: 2017” című, most megjelent könyvében egy nyugalmazott brit tábornok, minthogy Moszkva a következő években annyira kiélezi a helyzetet a Nyugattal, hogy az nukleáris háború torkollik.

Sir Alexander Richard Shirreff 2011-14 között a NATO európai parancsnok-helyetteseként dolgozott, leszerelése után „írói karrierbe” kezdett. Shirreffet Moszkvában úgy jellemzik, egyike volt a NATO héjáinak, aki mindent elkövetett azért, hogy feszültséget teremtsen a szövetség és Oroszország között.

Shirreff szerint a nukleáris csapáshoz vezető út egyenes következménye lesz annak, hogy Oroszország „bekebelezte” a Krím-félszigetet, „csatlósaival megszállta Kelet-Ukrajnát” és egyre inkább veszélyezteti a balti államokat.

A nyugalmazott tábornok ezért azt tanácsolja, hogy az Egyesült Államok és a NATO sürgősen erősítse katonai jelenlétét Litvániában, Lettországban és Észtországban, mert a Kreml ki akarja terjeszteni befolyási övezetét.