A kormány a jövőben nem tervez minden köztulajdonban lévő cégre kiterjedő, egységes bérmegállapodást, inkább az egyedi megállapodásokat támogatja.

A kormány, a szakszervezetek és a munkaadók is sikeresnek ítélték az állami vállalatoknál 2017-től kezdődően megvalósuló 3 éves bérfejlesztést a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) ülésén. A 2017-ben kötött bérmegállapodás értelmében 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben összesen átlagosan 30 százalékkal emelkedtek a keresetek az állami vállalatoknál.

Fónagy János, a Miniszterelnöki Kormányiroda nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkára az ülés után az MTI-nek elmondta, hogy az állam a bérfelzárkóztatás eszközének tekintette a 3 éves bérmegállapodást, amely a költségvetés számára 130 milliárd forintos terhet jelentett.

Hozzátette, hogy a jövőben azonban ehhez hasonló, minden vállalatot ugyanolyan mértékben érintő, általános béremelésben nem gondolkodnak. A következő időszakban sokkal inkább az egyes vállalatoknál az egyedi problémák megoldását szolgáló bérmegállapodások megkötését tartják célszerűnek, ezek pedig az államtitkár szerint lehetnek akár több évre szólóak is.

Az államtitkár kiemelte, az állam a munkabéke fenntartásában érdekelt, ezért most elsősorban azt szorgalmazza, hogy az állami vállalatok és a szakszervezetek mielőbb kezdjék meg az egyeztetéseket az egyes vállalatokon belül kialakult problémák megismerése és megoldása érdekében és a következő időszakra tervezett béremelésekről. A tárgyalások eredményéről pedig a KVKF következő ülésén – ami legkésőbb kora ősszel várható – számolnak majd be.

A szakszervezeti konföderációk vezetői – Mészáros Melinda, a Liga szakszervezet elnöke, Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke és Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke –  eredményesnek ítélték az állami vállalatoknál kötött 3 éves bérmegállapodást, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a munkaerő megtartása érdekében további béremelésre van szükség a szektorban.

Mészáros Melinda példaként említette, hogy miközben az állami vállalatoknál a megállapodás részeként idén 5 százalékos béremelés történt, a versenyszférában működő cégeknél ennél jóval nagyobb mértékben emelkedtek a bérek. A szakszervezeti vezető szerint a helyzetet tovább árnyalja a cafeteriarendszer idei átalakítása is.

Halasi Zoltán a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás (VDSzSz Szolidaritás) elnöke újabb, több évre szóló bérmegállapodást sürgetett, amire véleménye szerint a vasútnál a létszámhiány kezelése, illetve a közösségi közlekedés következő időszakra tervezett átalakítása miatt is szükség van. Hozzátette, hogy a vasúti dolgozókat képviselő szakszervezetek a következő évekre vonatkozó béremelések előtt még a 2019-es bérfejlesztés további lehetőségeiről is szeretnének egyeztetni a munkáltatóval.

Halasi Zoltán szerint a KVKF-nek ősszel kellene újra összeülnie, hogy még 2019 vége előtt ki tudják alakítani a következő, több évre szóló bérmegállapodás részleteit.

(Forrás: MTI)