Húsz féle, fényvédő tartalmú arckrémnél ellenőrizték a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei, hogy a gyártók betartották-e az uniós jogszabályokat. A vizsgálat célja az volt, hogy kiderüljön, van-e határérték felett UV-szűrő komponens az arckrémekben.

Az arckrémek többsége tartalmazUV-fényt szűrő komponenseket, ezeknek az a szerepe, hogy mérsékeljék a napsugárzás káros, a bőröregedést gyorsító hatását. Ugyanakkor egyre több tanulmány születik az arckrémekben is alkalmazott UV-elnyelő vegyületek allergén tulajdonságairól – olvasható az NFH honlapján.

Az ilyen vegyületeknél – kémiai szerkezetükből adódóan – felvetődik azok hormonális (ösztrogén, antiösztrogén, androgén, antiandrogén) hatása is. Bár nem tisztázott teljességében, hogy ezek az anyagok milyen mértékben járulhatnak hozzá egyes, hormonokkal összefüggésbe hozható megbetegedések kialakulásához (terméketlenség, daganatok), a kockázat miatt különösen fontos az uniós jogszabályban meghatározott, maximálisan megengedett határértékek betartása.

Ezek az anyagok nem csak közvetlenül, hanem közvetve is veszélyt jelenthetnek, mivel fürdőzés közben a bőrről lemosódva, valamint a szennyvízzel a természetes vizekbe kerülve, az UV-szűrő komponensek idővel a fogyasztásra kerülő halakban is felhalmozódhatnak.

Az arckrémek tartósan érintkeznek a bőrrel, így ha ezekbe a termékekbe a gyártás közben, vagy valamilyen más módon baktérium, esetleg gomba kerül, az számos bőrproblémát, fertőzéses gyulladást okozhat. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma az úgynevezett mikrobiológiai tisztaságot is vizsgálta a termékekben.

Összesen 20 féle, szúrópróbaszerűen mintavételezett kozmetikumban avobenzon, oktinoxate, oktisalate, oktokrilén és bemotriazol UV-szűrő vegyületek vizsgálata történt meg, hogy kiderüljön, azok mennyisége nem lépi-e túl az uniós jogszabály által megengedett maximális értéket.

A termékekben felhasznált fényvédő anyagok egyetlen esetben sem lépték túl a megengedett felső határértéket, így kifogás nem merült fel. Az arckrémek mikrobiológiai vizsgálata is pozitív eredménnyel zárult, valamennyi termék mikrobiológiai tisztasága megfelelőnek bizonyult.