A rugalmas foglalkoztatási formák bevezetését segítő támogatásra pályázhatnak egy év elején indult programban résztvevő kis- és középvállalkozások.

A program első szakaszában összesen mintegy nyolcszáz, ezen belül Csongrád megyében 34, elsősorban termelő tevékenységet végző vállalkozást világítottak át tanácsadók – Balázs Tibor, a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány vezetője a program első szakaszának eredményeit bemutató konferencián. 

A rugalmas foglalkoztatás eredményes bevezetése egyaránt erőfeszítést igényel a vállalkozás vezetőitől és a munkavállalóktól. Ezért alaposan meg kellett vizsgálni az érintett cégek tevékenységét, interjúkon, kérdőívek segítségével kérték ki a vezetők, valamint a dolgozók véleményét, és határozták meg azokat a munkaköröket, ahol lehetőség nyílhat a változásra – tette hozzá.

A cégekkel közösen fejlesztési tervek készültek, ezek megvalósításához decembertől a vállalkozások 3-15 millió forint közötti támogatásra pályázhatnak, oktatásra, informatikai beruházásokra, bértámogatásra – ismertette a szakember. Az egyszerűsített pályázatok során elnyerhető összeg a költségek teljes egészét fedezi, összesen ötmilliárd forint forrás áll rendelkezésre.Jövő évben a támogatást elnyerő cégeknél belső képzések indulnak, műhelymunkákat szerveznek, és minden vállalkozásnál belsős, az alkalmazottakat ismerő munkahelyi mentor dolgozik majd.

A szakember kitért arra is, a rugalmas foglalkoztatás elterjedése nem csupán a munkaszervezést, a piaci alkalmazkodóképességet, a versenyképesség növelését segíti elő, hanem lehetőséget ad olyan hátrányos helyzetű csoportok munkaerőpiaci helyzetének javítására, mint a kisgyermekesek, az idősebb vagy megváltozott munkaképességű emberek. (MTI)