Ismét elindítja a tervezők és a gyártók kollaborációját elősegítő inkubációs programját a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ). Idén a tradíciók és innovációk keresztezése kerül a fókuszba: az MDDÜ ezúttal a nemzetközi kortárs design kiemelkedő alakjával, Rossana Orlandival működik együtt a program során.

A design LAB curated by Rossana Orlandi programra április 16-án indult el a jelentkezés.

Mint az MDDÜ emlékeztetett, a design LAB inkubációs program elsődleges célja, hogy elősegítse a kollaborációk létrejöttét a szektor szereplői, a gyártók és a tervezők között, illetve erősítse és korszerűsítse a hazai gyártói hátteret. A programnak köszönhetően tehetséges tervezők ötletei találkozhatnak professzionális gyártókkal, és közösen egyedi termékeket alkothatnak a kreativitás, spontaneitás és sokoldalúság mentén.

Az immár negyedik alkalommal induló program elismertsége évről évre növekszik a hazai kreatív szakma szereplői között. Az elmúlt években számos sikeres kollaboráció keretében több tucat versenyképes, innovatív termék született, amelyek a magyar és a nemzetközi piacon egyaránt megállják helyüket.

Az MDDÜ kiemelte, hogy a program zárását követően is kiemelt figyelmet fordítanak a párosok fejlődésére, legfőbb céljuk ugyanis a magyar iparági szereplők lehetőségeinek bővítése, az iparág versenyképességének növelése és az ágazat exportjának ösztönzése.

„Az MDDÜ-nél működésünk során folyamatosan figyeljük a szakmai változásokat, a piaci trendeket és igényeket, hogy a lehető legoptimálisabb támogatást tudjuk nyújtani az iparági szereplők számára. Az idei alkalommal a design LAB programunkat is ennek mentén alakítottuk át, szeretnénk még szélesebb körű láthatóságot és exportlehetőséget biztosítani a kollaborációk számára, amelyhez elengedhetetlen a nemzetközi szemlélet. A negyedik design LAB során ebben professzionális segítségünk lesz: a program a kortárs nemzetközi formatervezés legendás alakja, Rossana Orlandi együttműködésével jön létre” – mondta Forintos-Szűcs Anita, az MDDÜ általános vezérigazgató-helyettese.

Rossana Orlandi a program teljes időtartama alatt kurátori szerepet tölt be, szakmai támogatásával segíti a kiválasztott gyártó-tervező párosokat, valamint támogatja a megvalósítási folyamatokat. Szakmai tapasztalata által olyan tervek és a program végén termékek tudnak készülni, amelyek nemzetközi szinten is helytálló minőséget képviselnek.

Az MDDÜ programja ezáltal megújult elnevezéssel tér vissza: design LAB curated by Rossana Orlandi néven veszi kezdetét. A program során kiemelt szempont lesz a magyar kultúra és a hagyományok megőrzése, együtt a nemzetközi elvárásoknak való megfeleléssel.

„A Magyar Divat & Design Ügynökség egyik fontos célja, hogy támogassa a hazai márkák nemzetközi piacra lépését. A Rossana Orlandival kötött stratégiai partnerségünk ehhez a törekvéshez járul hozzá. Az ilyen együttműködéseknek köszönhetően a magyar tervezők munkái nemcsak helyet kapnak a nemzetközi design eseményeken, hanem reflektorfénybe is tudnak kerülni a nagyközönség előtt” – hangsúlyozta Jakab Zsófia, az MDDÜ vezérigazgatója.

„A megjelenés révén betekintést engedünk a kortárs designszemléletünkbe, valamint a kulturális örökségünkbe is és erősíteni tudjuk az országimázst” – mutatott rá az MDDÜ vezetője, hozzátéve: a közös munkával Magyarország egy újabb lépést tesz afelé, hogy a régió meghatározó designközpontjává váljon.

A negyedik design LAB a jelentkezés és a kiválasztás folyamatában is hoz változásokat, idén ugyanis a tervezőké lesz az első lépés, hogy az április 16-án közzétett felhívásra termékötleteikkel jelentkezzenek. A jelentkezéseket Rossana Orlandi vezetésével kurátori csapat értékeli.

A kiválasztott tervekkel az érdeklődő gyártók az MDDÜ weboldalán találkozhatnak és vehetik fel a kapcsolatot a profiljuknak leginkább megfelelő és az általuk leginkább izgalmasnak vélt tervezőkkel. A program második szakaszában a gyártó-tervező párosok már közösen adják le a megvalósítási tervvel kibővített anyagukat.

(Forrás: MTI, fotó: HFDA)