A repülőgépes utazásokon sok mindenre oda kell figyelnünk, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket.

A legfontosabb tudnivalókat a Budapesti Békéltető Testület által kiadott Mindennapi fogyasztóvédelem című magazin legfrissebb számában megjelent cikk foglalja össze.

Repülőjegy

Az első a repülőjegy megvásárlása. Előfordulhat olyan eset (pl. betegség, munka), amikor mégsem tudunk az adott időpontban elutazni. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy meggondolhatja-e magát a vásárló, ha online vett repülőjegyet, lehet e módosítani a foglalást?

A különböző légitársaságoknál általában eltérő feltételek, illetve extra díjak megfizetése ellenében lehetséges csak az adott megrendelt és kifizetett repülőjegy lemondása vagy módosítása. Vannak olyan típusú repülőjegyek, melyeket nem lehet törölni, hanem csak módosítani. Azaz ilyenkor nincs olyan 14 napos indokolás nélküli elállási lehetőség, amelyet a légitársaságnak kötelezően biztosítani kell, és ami korlátlanul lehetővé teszi a lemondás jogát online vásárlás esetén.

Ha utazási irodán keresztül intézzük az utazást, akkor az iroda felelőssége annyi, hogy megfelelően tájékoztasson azzal kapcsolatban, hogy milyen feltételek mellett lehet az adott légitársaságnál megvásárolt repülőjegyet átfoglalni vagy módosítani.

Ezért érdemes – főleg a nagyobb összegű utazások esetén – úgynevezett útlemondási (sztorno) biztosítást kötni. Ez a biztosítás utazásképtelenség esetén, vagy a már megkezdett utazás megszakítása esetén nyújt fedezetet az utazási irodában vagy magánúton vásárolt szolgáltatásokra. Fontos, hogy köthető utólag is, nem csak a foglalás napján.

Okmányok

A második feladat – mely részben kapcsolódik a repülőjegy megvásárláshoz is – az utazáshoz szükséges papírok ellenőrzése. Az Európai Unió tagállamai között elegendő a személyigazolvány az utazáshoz, azonban az unión kívüli országok esetében már útlevél kell. Mindenképpen ellenőrizzük még időben, hogy mikor járnak le az okmányaink, mivel általában elvárás, hogy az utazást követő fél évig még érvényesek legyenek.

Vízum

Annak is érdemes utána nézni, hogy az adott ország kér-e vízumot. Ha utazási irodával utazunk, akkor azt általában az iroda intézi, ha azonban magánútról van szó, akkor ez a mi feladatunk. Vannak olyan országok (pl. Egyiptom), ahol a vízumot az országba érkezéskor is ki lehet váltani, azonban van olyan is (pl. Oroszország), ahol a vízum intézése és jóváhagyása akár heteket vehet igénybe, és több okmány beszerzése és kitöltése is szükséges hozzá.

Biztosítás

Az utazás megkezdése előtt hasznos lehet utas és poggyászbiztosítást is kötni, akkor is, ha csak pár napra megyünk. Több esetben előfordul sajnos, hogy a csomagok elvesznek, vagy késve érkeznek. Akár online, akár személyesen is megköthető, de érdemes több biztosító ajánlatát is összehasonlítani, hogy pontosan mit és milyen értékben biztosít.

Csomagolás

Ha megvan a repülőjegy és az utazáshoz szükséges okmányok, akkor jöhet a csomagolás. Minden esetben ajánlatos megnézni, hogy az adott légitársaság mekkora méretű bőröndöt, milyen súlyhatárban enged fel. Kellemetlen meglepetés érhet, ha a repülőtéren derül ki, hogy a bőrönd nagyobb, vagy nehezebb, mint a megengedett, ilyenkor ugyanis a légitársaság komoly felárat számít fel. Ha a bőröndöt bevisszük az utastérbe, tartsuk szem előtt, hogy a vonatkozó szabályozások szerint az utastérbe folyadék csupán 100 ml-es vagy ennél kisebb tartály szállítható. Ez azt jelenti például, hogy a parfüm és a tusfürdő mennyisége külön-külön nem lehet több 1 dl-nél. Érdemes ezeket már otthon egy zacskóba összegyűjteni. Nem vihető fel vágó- vagy szúróeszköz, ezeket a reptéren az ellenőrzésnél kidobatják.

Transzfer

Hogy jussunk ki a reptérre? Budapesten például lehet tömegközlekedéssel, taxival, saját autóval, illetve általában a légitársaságok is biztosítanak kiszállítást. Indulásunk előtt ne csak azt nézzük meg, hogy a repülőtérre hogyan jutunk ki, hanem már itthon próbáljuk meg azt is megszervezni, hogy a külföldi országba érkezéskor, hogyan jutunk be a reptérről a városba. Sok esetben ezzel komolyabb összegeket lehet megspórolni, mivel a tömegközlekedés vagy más jármű (pl. reptéri transzfer) más országokban is megoldható kényelmesen és egyszerűen.

Becsekkolás

Érdemes már a repülőgép indulása előtt jóval korábban kiérni és a repülőjegy aktiválását (becsekkolást) már ha lehet napokkal hamarabb elintézni online. Ellenkező esetben sajnos a reptéren ez is komoly összegekbe kerülhet, főleg a fapados járatoknál, vagy számolnunk kell jelentősebb várakozási idővel.

A becsekkolás, vagyis a check-in egy lényeges folyamat, amelyet ha nem megfelelően hajtunk végre, az sok kellemetlenséget és felesleges anyagi terhet jelenthet.

Ha online végezzük a becsekkolást, akkor fontos, hogy miden adatot, információt alaposan, akár többször is ellenőrizzünk. Pontosan lettek e megadva az adatok (pl. név, születési dátum) – úgy, ahogy az okmányokban szerepelnek. Ha az unió országain kívülre utazunk, minden esetben az útlevél számát kell megadni, figyeljünk oda, hogy nehogy véletlenül a személyigazolvány számát adjuk meg.

Több olyan légitársaság is van, amelyiknek már van telefonos applikációja, vagy amelyik a mobiltelefonon felmutatott jegyet is elfogadja. Nyílván ez a módszer kényelmesebb és környezetbarátabb, mint kinyomtatni a jegyet, ugyanakkor sajnos előfordulhatnak olyan esetek, amikor ez nem célravezető. Lemerülhet, eltörhet a telefon, nem tudja a gép rendesen beolvasni a jegyet, és sajnos ezekben az esetekben az utast terheli a felelősség. Mindenképpen érdemes tartalékban magunknál tartani egy kinyomtatott jegyet is az ilyen esetekre.

Késés

Azt is fontos megnézni, hogy ha bármely okból esetlegesen lekési a gépet, akkor, hogy és milyen feltételekkel tud jegyet venni a következő járatra. Kevesen tudják, de a légitársaságok (pl. a fapados légitársaságok) esetében is van lehetőség a következő járattal utazni, feltéve, ha megfizetjük a járatlekésési díjat. Ennek összege nem kevés, légitársaságonként más és más, de általában még mindig olcsóbb, mint új jegyet venni.

Másik fontos kérdés, hogy milyen lehetőségek vannak, ha légitársaság hibájából lekéstük a csatlakozást?  A kérdés elsőssorban azon utasokat érinti, akik több csatlakozással tudnak csak eljutni úti céljukhoz, például akik Bécsből repülnek New Yorkba, párizsi átszállással. 

Az Európai Bíróság korábbi döntése szerint kártalanítás jár azoknak az utasoknak is, akik egy repülőjárat késése miatt nem érik el a csatlakozó járatot. A légitársaságok nem csak járattörlések esetén kötelesek kártalanítást fizetni, hanem a túlzott késésekért is. Kivételt csak „rendkívüli körülmények” esetén lehet tenni, mint például szabotázsakció vagy terrorista cselekmény.

Fontos az is, hogy a kártalanításnak nem feltétele, hogy a késés már az indulásnál bekövetkezzen. Elég, ha valamelyik köztes járat késik.

A repülőgéppel történő utazás során elég sok mindenre kell figyelni, de ha a fent felsoroltakat szem előtt tartjuk, utazásunk kényelmes, szórakoztató és gondtalan lesz.