A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb pénzügyi stabilitási jelentése szerint rendkívül stabil a magyar bankrendszer tőkehelyzete, a szektor átfogó sokkellenálló-képessége erős.

A bankok tavaly kiemelkedő jövedelmezőséget értek el, ezt azonban döntően egyszeri, nem fenntartható tételek eredményezték – derül ki a jelentéséből, amelynek a bemutató sajtótájékoztatóján csütörtökön Fábián Gergely, az MNB igazgatója elmondta: a lakossági hitelállomány idén 1 százalékkal nőhet, ez 2020-ig évi 2,5 százalékra emelkedhet. A vállalati hitelállományban idén és a következő években is stabilan 4 százalékos növekedést várnak az MNB szakértői – tette hozzá.

 A jegybanki szakértők az MNB fogyasztóbarát lakáshitel koncepciójától egyebek mellett azt várják, hogy a fix kamatozású hitelek kamatfelára a változó kamatozású hitelekéhez igazodik majd. A tavalyi folyósítási adatok alapján a változó kamatozású lakáshitelek 70 százaléka és a fix kamatozású lakáshitelek 30 százaléka nem haladta meg a koncepcióban szereplő 3,5 százalékpontos kamatfelárplafont. Az MNB szerint reális, hogy a fix kamatozású lakáshitelek 70 százaléka nem lépi majd túl a 3,5 százalékpontos felárat, ahogy ez a változó kamatozású hiteleknél tapasztalható. Fontos pénzügyi stabilitási célja az MNB-ek, hogy minél magasabb legyen a fix kamatozású hitelek aránya a folyósításban.

Fábián Gergely kiemelte: rossz a hazai bankok hatékonysága, a jelentés szerint a magas működési költséget jellemzően a bevételeken keresztül kompenzálják a bankok. A jelentés szerint a lakossági verseny növekedése, a digitalizáció és ezzel párhuzamosan a fiókok számának 20-30 százalékos csökkentése eredményezhet ezen a téren javulást. A magyarországi bankszektor egyelőre heterogénnek mondható ezen a téren, csak a bankok egy részének javul a költséghatékonysága – közölték.

Az MNB jelentése szerint a nem teljesítő vállalati hitelportfólióban már meghatározó a tisztulás, a fennmaradt állomány piaci keretek között is megfelelően tisztul tovább, ez a lakossági jelzáloghitelek esetében is elkezdődött, a háztartási jelzálogportfólióban is egyre jellemzőbb a követelések eladása.

Fábián Gergely rámutatott: a volt árfolyamgátas ügyfelek egy részének a következő egy évben emelkedik a törlesztőrészlete, a tipikus ügyfél esetében ez 6 ezer forint lesz. Most még 120 ezer élő árfolyamgátas szerződés van, 828 milliárd forint tartozással. A törlesztőrészlet emelkedésére 69 ezer ügyfélnél számítanak az MNB-nél, nekik 496 milliárd forint a tartozásuk. A futamidő hosszabbítására közülük 44 ezer ügyfélnél lehet számítani, a tartozásuk 303 milliárd forint. Az ügyfelek közül 5 évet meghaladó futamidő-hosszabbításra számíthat mintegy 5 ezer ügyfél, ezeknek az adósoknak még mintegy 55 milliárd forint tartozásuk van. (MTI)