Miközben a hitelkártyák száma Magyarországon évek óta 1,4 millió körül stagnál, az idei első fél évben 15 százalékkal, 290 milliárd forintra nőtt a hitelkártyás vásárlások összege.

A kártyahasználók egyre tudatosabbak, miközben kihasználják a kedvezményeket, igyekeznek elkerülni az átlagosan 30 százalékot is meghaladó kamat kifizetését – írja a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján. A bankok azonban így is jól keresnek rajtuk. A háztartások mintegy 122 milliárd forint kamatozó kártyahitelt görgetnek, amely alapján a hitelintézetek évi 45-50 milliárd forint kamatot szedhetnek be az ügyfelektől. Ennek mindössze negyedét teheti ki a vásárlások utáni visszatérítés.

A lap számos bankot is megkérdezett az év végi akciókról. Ebből kiderült, hogy akár 10-15 ezer forint készpénzt, vagy egyes üzletekben 20 százalékos kedvezményt is kaphat a hitelkártyát most igénylő kliens. A hitel- és a betéti kártyás vásárlások forgalma is az utolsó negyedévben a legnagyobb a karácsonyi szezon miatt.