Az Európai Parlament elfogadta az Európai Bizottság javaslatát, hogy a nem szabályosan és papírok nélkül itt tartózkodó nem uniós állampolgárok visszaküldésének felgyorsítására egységes úti okmányok készüljenek.

A képviselők egyik legfontosabb célja az volt, hogy az okmányok biztonságának megerősítésével a nem EU-s országok könnyebben elfogadják azokat – olvasható az Európai parlament közleményében.

A rendeletet jóváhagyó parlamenti állásfoglalás megjegyzi, hogy a nem megfelelő biztonsági jellemzők miatt a harmadik országbeli hatóságok nem fogadják el széles körben a jogellenesen itt tartózkodók visszaküldéséhez jelenleg használt európai úti okmányt. Az új rendelet meghatározza a visszaküldés végrehajtásához kiállított európai úti okmány tartalmát és műszaki jellemzőit. Az utánzás és a hamisítás elleni védelem érdekében a 2002-es tanácsi rendeletben meghatározott biztonsági jellemzőket – például vízjelet – kell alkalmazni.

Az Európai Parlament 494 szavazattal 112 ellenében 50 tartózkodással fogadta el a javaslatot. A szöveget a Miniszterek Tanácsának is el kell fogadnia, a rendelet 20 nappal azután lép életbe, hogy megjelent az EU hivatalos lapjában.

Az Európai Bizottság adatai szerint 2014-ben a visszaküldésről szóló döntéseknek csupán 40 százalékát hajtották végre.