Jelenleg ugyan az elsősorban idősek és betegek által használt pánikgomb (távriasztó) a legkeresettebb viselhető eszköz, de a potenciális vásárlók szerint 2020-ra már legalább öt viselhető, internetre csatlakoztatható eszközt fognak hordani, például okosórát vagy okosszemüveget.

A pánikgomb a legkeresettebb viselhető eszköz a potenciális vásárlók körében, amelyet az okosóra, a nyomkövető készülék, valamint a személyazonosító és a viselhető víztisztító követ – derül ki az Ericsson ConsumerLab felméréséből. (A pánikgomb egy olyan hordozható távriasztó eszköz, amelyet jellemzően idős és/vagy beteg emberek tartanak maguknál, gombnyomásra jelet küld a központba, ha például azonnali orvosi segítségre van szükség.)  

A Viselhető technológia és a dolgok internete című jelentésben ötezer okostelefon-használó véleménye szerepel, akiknek fele hord viselhető eszközöket. A felhasználókat Brazíliában, Kínában, Dél-Koreában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban kérdezték meg. A jelentésből az is kiderült, hogy az okostelefon-használók harmada úgy gondolja, hogy 2020 után legalább öt viselhető, internetre csatlakoztatható eszközt fog hordani. 

A szakértők szerint amint a viselhető eszközök intelligensebbé és függetlenebbé válnak – például a csatlakoztathatóságban -, az okostelefonok képernyője veszíthet a jelentőségéből. Az okostelefon-felhasználók 38 százaléka szerint alig öt év múlva a viselhető eszközökkel fogjuk elvégezni az okostelefonos műveletek nagy részét. Jasmeet Singh Sethi, az Ericsson ConsumerLab fogyasztói adatokért felelős szakértője a tájékoztatás szerint úgy vélte, az okostelefonoktól való elválás korai jelei már most is láthatók, hiszen az okosórákat használók 40 százaléka máris kevesebbet használja okostelefonját.

A fogyasztók 60 százaléka szerint a következő öt évben a viselhető eszközök mellett el fognak terjedni például a bőr alá ültetett chipek, amelyek nemcsak az egészségügyi adatok nyomon követésére lesznek alkalmasak, hanem ajtók nyitására, tranzakciók és személyazonosság hitelesítésére, valamint tárgyak vezérlésére is. Az okostelefon-használók 25 százaléka már ma is használja az okostelefonját arra, hogy távolról vezéreljen digitális eszközöket otthonában – derült ki a kutatásból. (MTI)