Félmilliárd forintért hirdette meg a felszámoló a szolnoki napelemgyár legértékesebb vagyonelemét, a napelemeket gyártó gépsort. Az összeg alig a harmada annak, amivel az állam – saját és uniós forrásból – hozzájárult az üzem felépítéséhez.

Másodszor fut neki a szolnoki napelemgyár legfontosabb vagyoneleme, a gyártósor értékesítésének az Agulhas-Solar Kft.-t felszámoló Neptunus Kft. Az alig pár éves gépsort júliusban még 650 millió forintos irányáron hirdették meg, ám akkor egyetlen ajánlat sem érkezett – a felszámoló ezúttal megelégedne 550 millió forinttal is. A pályázatokat október 14-29. között várják.

A magyar tulajdonban lévő napelemgyár 2011 nyarán alakult, és még abban az évben ősszel megkezdte a termelést a szolnoki ipari parkban. A korábbi közlések szerint mintegy kétmilliárd forintból épült üzemben 2012-ben még 64 embert alkalmaztak és három műszakban termeltek, 2014-re azonban az akkor már egy műszakban foglalkoztatott dolgozók száma majdnem a felére csökkent.

A főként európai piacokra exportáló cég 2012-ben még hárommilliárd forint értékben termelt és 12 millió forint mérleg szerinti vesztesége volt, majd 2013-ban a másfél milliárd forint nettó árbevétele mellett 452 millió forint veszteséget könyvelt el. Az üzemben a termelést végül 2015 februárjában állították le, míg az Agulhas-Solar felszámolását idén tavasszal rendelte el a bíróság.

A társaság háromszor kapott európai uniós támogatást: az összeszerelő üzem létesítésére 121 millió, technológia-fejlesztésre 282 millió, illetve 154,5 millió forintot nyert el. Ezt a pénzt a Nemzetgazdasági Minisztérium most visszaköveteli, ám a megtérülésre vajmi kevés esélye van. Ráadásul nem ez az egyetlen, a napelembizniszben beragadt állami pénz: a gyárépítést az Eximbank hárommillió eurós hiteléből finanszírozták. A most eladásra kínált napelemgyártó sort az állami bank 936 millió forintos jelzáloga terheli.