Mindennapi életünk szerves részét képezik az okoseszközök és okostelefonok, miért pont a klímánk ne lenne okos?

Mit jelent az okosklíma kifejezés?

Az okosklímák wifi-eléréssel rendelkeznek és egy mobiltelefonra telepíthető alkalmazás segítségével kényelmesen, bármilyen távolságból irányíthatóak online. Nagyon praktikus, ha azt szeretnénk, hogy a lakásunkba hazaérkezve az elvárásainknak megfelelő legyen a hőmérséklet. Az okosklímák vezérlésétől nem kell félni: az otthoni wifire csatlakozva bármilyen távolságból irányíthatjuk az okostelefonunkról – online – egy könnyen kezelhető mobil applikáció által.

Okosklíma funkciói: mi és hogyan állítható?

Az okoslégkondi használatához le kell tölteni az okostelefonunkra vagy tabletre a klímagyártó applikációját, majd az alkalmazáson belül be kell regisztrálni és összepárosítani az appot a berendezéssel. Ilyen egyszerű, innentől élvezhetjük a wifis klíma előnyeit.

Mely funkciók emelik ki az okosklímát a többi légkondi közül?

  • Az okosklímát össze lehet kapcsolni a házunk okosotthon rendszerével, mely állandó energiaoptimalizálást tesz lehetővé
  • Csendes üzemmódban szinte észrevétlenül üzemel, és a mozgásérzékelőnek köszönhetően érzékeli, ha elmegyünk előtte
  • Éjszakai üzemmódban nagyon alacsony a fogyasztása, továbbá fűtésre és hűtésre, valamint alvási- és nappali programok beállítására alkalmas
  • Időzíthető ki- és bekapcsolás
  • Automatikus hibafelismerésre, levegőszűrésre és szűrőtisztításra is képes (mely nem helyettesíti a rendszeres tisztítást és a karbantartást)

Okosklíma integrálása okosotthonokba

Az okosotthonokban a modern, smart készülékeket össze tudjuk hangolni egymással: ezzel optimalizálhatjuk működésüket, valamint hasznos információkhoz juthatunk otthonunk energiafelhasználásáról. A különböző okoseszközök használatáról és összekapcsolási lehetőségeiről érdemes vásárlás előtt alaposan tájékozódni. Az okos rendszer szenzorai folyamatosan figyelik otthonunk belső hőmérsékletét és optimalizálják azt. Képesek figyelni az energiahatékonyságra is, hogy fogyasztásunkat kényelmesen nyomon követhessük, vagy például a hőmérsékletre is, hogy mire hazaérünk kellemes hőmérséklet fogadjon otthon.

Költségek egy okosklíma esetében

A legtöbb klímagyártó ma már kínál okosklímát. Az áruk valamivel magasabb, mint egy nem wifis készüléké (ám nem feltétlen a wifi funkció emeli meg az összeget). Az ár attól is függ, hogy mennyire szabható személyre a vezérlés és milyen extra funkciók vannak a berendezésben. A klíma beszerelés, valamint a rendszeres karbantartás költségét is kalkuláljuk a kiadásokhoz.

Melyek az azonos, és melyek az extra költségek egy hagyományos klímához képest?

Az okosklímák beszerelése nem jelent extra költséget, hiszen maga a készülék és tartozékai megegyeznek a hagyományos klímák felépítésével.

Magasabb költséggel számolhatunk viszont a berendezés megvásárlásakor, ugyanis a modern, okos funkciókkal ellátott készülékek ára borsosabb a hagyományoshoz képest. Hosszú távon azonban az energiatakarékosság és a kényelmi funkciók miatt érdemesebb lehet az újabb típusokat választani.