Az egészségügyi sürgősségi ellátás július 1-je után is biztosítva lesz, csak hatékonyabb és ésszerűbb formában. A Szlovák Orvosi Kamara szerint nincs ok pánikra, nem omlik össze az egészségügyi rendszer.

Zuzana Teremová, a Szlovák Orvosi Kamara alelnöke biztosította a nyilvánosságot, hogy az ellátási rendszer, amely eddig működött, a továbbiakban sem szűnik meg – írja a hirek.sk.

Az igaz, hogy az új típusú sürgősségi ellátás csak este 10 óráig áll rendelkezésre, de minden betegről gondoskodnak a jövőben is. Azok a betegek, akiknek nincs komolyabb panaszuk, megvárják a másnap reggelt, azok pedig, akik súlyosabban megbetegszenek, számukra még mindig ott a gyorsmentő szolgálat, vagy a kórházba szállítás lehetősége.

Az ambuláns sürgősségi szolgálatok működtetőinek 40 százalékát már kiválasztották az eljárás első körében, míg a többieket egy második körben választják ki.

Az orvosi kamara szerint a páciensek sürgősségi ellátása azokon a helyeken is biztosítva lesz, ahol nem sikerül az első két kör alkalmával meghatározni a jövőbeli működtetőt.