Idén a bruttó és a nettó bérek is átlagosan 12,1 százalékkal haladják meg az egy évvel korábbit. A legtöbbet a pénzügyesek vihetik haza, míg a legrosszabbul az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozókat fizetik.

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 296 100 forint volt – közölte a KSH. Ebből átlagosan családi kedvezmény nélkül számolva 196 900 forintot vihettek haza, míg az adókedvezményt is figyelembe véve 204 700 forintot. A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 12,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az idei első öt hónapban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – összességében 288 900 forint volt. A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (568 800 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (178 900 forint).

Az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 192 100 forint volt a január-májusi időszakban. Idén a családi adókedvezmény a kétgyermekes családok esetében emelkedett, befolyásolva a nettó keresetek nagyságát és változását. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 200 ezer forintra becsülhető – írja a KSH.

A bruttó és a nettó átlagkereset azonos mértékben, 12,1 százalékkal nőtt egy év alatt. A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 2,4 százalékos növekedése mellett a reálkereset 9,5 százalékkal emelkedett. A rendszeres bruttó (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek a bruttó átlagkereseteknél nagyobb mértékben, 12,5 százalékkal nőttek. A munkajövedelem 11,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.