Össztársadalmi feladat, hogy legyenek a munkaerőpiacon megfelelő képzettséggel rendelkező szakemberek – hangsúlyozta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

A munkaerőpiacot a kereslet és kínálat egyensúlytalansága jellemzi, egyszerre van jelen a munkanélküliség és a munkaerőhiány – mondta előadásában Cseresnyés Péter, az NGM munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára csütörtökön az Objektív Kutató Intézet konferenciáján a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Az államtitkár kitért arra, hogy Magyarországon 2010-2015-ben bővült a foglalkoztatatás, csökkent a munkanélküliség, a közfoglalkoztatottak és a külföldön dolgozók nélkül is 4 millióan dolgoznak az országban.

Sikeres a 2013 elején bevezetett munkavédelmi akcióterv, amely a foglalkoztatókat támogatja különböző kedvezményekkel a hátrányos helyzetű munkaerő alkalmazása esetén. Az akcióterv évente átlagosan 900 ezer munkavállaló foglalkoztatását segíti, a munkáltatók terhei 357 milliárd forinttal csökkentek 2015 végéig, hozzájárulnak a foglalkoztatáshoz a hátrányos térségekben lévő szabad vállalkozási zónákban nyújtott támogatási lehetőségek is.

A kormány az európai uniós források felhasználásával is támogatja a foglalkoztatáspolitika megvalósulását – jelentette ki az államtitkár, példaként említve a fiatalok elhelyezkedését segítő Ifjúsági garancia programot, a fiatalok vállalkozó válásának támogatását, a gyakornoki programok működtetését, az Út a munkerőpiacra programot, a rugalmas foglalkoztatás ösztönzését, illetve a társadalmi célú foglalkoztatást.

A konferenciát megnyitó Kiss Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (BKIK) elmondta, hogy álláspontjuk szerint a cafeteria átalakításakor a SZÉP-kártya rendszert meg kellene tartani, hiszen az a belföldi turizmust segíti, és a felhasználók a pénzt itthon költik el.

A konferenciát követően az újságírói kérdésre válaszolva Cseresnyés Péter elmondta, hogy folynak a tárgyalások a cafeteria rendszerről.