Kiírták a Nemzeti Tehetség Program pályázatait, a 2,8 milliárd forintos pályázati keretösszegű program célja, hogy a fiatalok tehetségük jellegének és szintjének megfelelő segítséget kapjanak képességük kibontakoztatásához és hasznosulásához – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel.

A minisztérium család- és ifjúságügyért felelős államtitkárságának közleményében azt írták, a tárca megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a program keretében 42 pályázatot hirdetett meg. A nyílt pályázatok beadási határideje szeptember 11-e, a pályázatokkal kapcsolatban bővebb információ a támogatáskezelő internetes oldalán, a www.emet.gov.hu címen érhető el.

A tájékoztatás szerint a Nemzeti Tehetség Program ez évi pályázatainak keretösszege 2,8 milliárd forint, amely kétszerese a tavalyi összegnek és több mint háromszorosa a 2013-as keretnek. A program forrásának alapját a személyi jövedelemadókból erre a célra felajánlott egy százalékok képezik, ezt a kormány az összegyűlt adóbefizetésekkel egyenlő összeggel egészíti ki.

A közleményben emlékeztettek arra: a Nemzeti Tehetség Programot az Országgyűlés 2008-ban ötpárti konszenzussal fogadta el. A program célkitűzései húszéves időkeretben, kétéves cselekvési programok végrehajtásával valósulnak meg.

Eddig 2009 és 2014 között 6139 projekt nyert el támogatást, amelyek összege csaknem 6,8 milliárd forint volt. A támogatásokból összesen 1 362 927 (vagyis évente 300-350 ezer) fiatal vehetett részt tehetsége kibontakoztatását segítő programokban.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár még a pályázat kiírása előtt a programról szólva arról beszélt: Magyarország egyik legnagyobb kincsét azok a tehetséges gyermekek, fiatalok adják, akik szárnyalni képesek, ha megkapják a személyes figyelmet és szakszerű, egyedi támogatást.

Az államtitkár azt mondta, az állam feladata, hogy a jó civil kezdeményezéseket felkarolja, a tehetségeket kiemelten támogassa, és ehhez kapcsolódóan hosszú távú, stabil támogató rendszert építsen fel.