Tartózkodjanak bárhol az EU területén, az európai polgárok 2018. április 1-jétől hozzáférhetnek azokhoz az online tartalmakhoz, amelyekre otthon fizettek elő.

 

Andrus Ansip, az Európai Bizottság alelnöke, Marija Gabriel biztos, Ivajlo Moskovski bolgár közlekedési, információtechnológiai és hírközlési miniszter, valamint Pavel Svoboda és Jean-Marie Cavada európai parlamenti képviselők a következő nyilatkozatot tették:

„Minden digitális kezdeményezésünk középpontjában a polgárok állnak. Bárhová is utazzanak az EU területén, az európai polgárok április 1-jétől már nem lesznek kénytelenek nélkülözni kedvenc filmjeiket, TV-sorozataikat, sportműsoraikat, játékaikat vagy e-könyveiket, amelyekre otthon digitális előfizetéssel rendelkeznek. A szabályok a fizetett szolgáltatásokra fognak vonatkozni, de a rendszerbe az ingyenes tartalmat szolgáltató vállalatok is beléphetnek. Az új szabályok az online tartalomszolgáltatók számára is előnyösek lesznek. A továbbiakban nem kell majd engedélyeket beszerezniük olyan területekre vonatkozóan, ahová előfizetőik utaznak.

2017 júniusa óta a fogyasztók Európa-szerte élvezhetik a barangolási díjak tényleges eltörlését. Most újabb siker azon határok felszámolása, amelyek megakadályozták az európai polgárokat abban, hogy a digitális médiával és tartalmakkal kapcsolatos előfizetéseiket utazás közben is igénybe vegyék.

Új szabályaink közvetlenül az új technológiákat igénybe vevő európai polgárok új magatartási mintáihoz és szokásaihoz igazodnak. Például 2010 és 2014 között a fogyasztók 113 százalékkal költöttek többet előfizetéses videoszolgáltatásokra, 2014 és 2015 között pedig 56 százalékkal növekedett az ilyen szolgáltatásokat igénybe vevő felhasználók száma. A becslések szerint legalább 29 millió polgár, vagyis az uniós fogyasztók 5,7 százaléka veheti igénybe az online tartalomszolgáltatások határokon átnyúló hordozhatóságát, ráadásul számuk a jövőben meredeken nőhet és 2020-ra akár a 72 milliót is elérheti.

Ezen túlmenően a fiatal európaiak 60 százaléka úgy vélekedik, hogy az online szolgáltatások kiválasztásakor fontos szempont számukra az előfizetéseik hordozhatósága. A hordozhatóság megvalósítása megoldást jelent erre a problémára, ráadásul segítségével számos szolgáltató előfizetői bázisát is növelheti.

A hordozhatóságra vonatkozó megállapodás megszületése az uniós intézmények, az európai vállalatok és az érdekeltek közötti szoros együttműködés nagyszerű eredménye. Meggyőződésünk, hogy a műsorszolgáltatók és a platformok megragadják ezt a lehetőséget annak érdekében, hogy tovább javítsák a felhasználói élményt. Ma egy újabb határozott lépést tettünk a valamennyi polgárunk számára hozzáférhető és a vállalkozásaink számára jövedelmező, valóban digitális egységes piac és egységes európai digitális társadalom kiépítése felé.”