Sok helyen online és telefonos foglalásokkal próbálják elejét venni a gépjármű-nyilvántartó hivatalok megrohamozását a regisztrációs adó eltörlése nyomán Romániában.

Február 1-jén lépett hatályba a „Dragnea-törvény”, amely 100 illeték mellett eltörölte a gépjárművek forgalomba íratásakor kért, éppen ezért regadóként emlegetett környezetvédelmi bélyegilletéket, valamint az önkormányzatoknál fizetendő beíratási illetéket – írja a Krónika.

Sokan vagy februárra halasztották az autóvásárlást, vagy megvették ugyan a gépkocsit, de azt még közös megegyezéssel egy időre a régi tulajdonos nevén hagyták, vagy ideiglenes rendszámmal húzták az időt.

Szerdára virradó éjszaka Sepsiszentgyörgyön többen is sorban álltak, hogy biztosan beírassák a gépkocsijukat, ám kiderült, felesleges volt az erőfeszítés, mert a gépjármű-nyilvántartó hivatal alkalmazottai megszervezték az ügyintézést, és az gördülékenyen zajlott.

A reggeli órákban Aradon is alig tízen álltak sorban, ami még az átlagosnál is kevesebb. Ennek egyik oka, hogy sokan még egy ideig járhatnak a múlt hónapban beszerzett „piros rendszámtáblákkal”, így nem kellett sietniük a regisztrációval. Mint Lucian Cozma, az Arad megyei prefektúra szóvivője elmondta, miközben egy átlagos napon mintegy száz ilyen rendszámtáblát igényeltek a megyében, addig az elmúlt három hétben számuk elérte a 150-et.

A Fehér megyei prefektúra úgy döntött, hogy a zökkenőmentes ügyintézés biztosítása érdekében csak azokat fogadják a gépjármű-nyilvántartó hivatalban, akik telefonon időpontot egyeztettek. A prefektúra illetékesei azt mondták, hogy az elmúlt három nap során mintegy 1200 személy kért időpontot, így aki még nem telefonált, azt már biztos, hogy csak a hónap második felében fogadjak.

A Bihar megyei prefektúra épp a regadó eltörlésére időzítette az online foglalási rendszert, ami máris sikeresnek mondható, hiszen egyetlen nap leforgása alatt 650-en igényeltek interneten időpontot. Mivel az öt ügyfélszolgálati ablakból egyet tartanak fenn kimondottan az online foglalásoknak, így februárban már nincs hely.