Szlovákia jobban fel van készülve egy esetleges gázválságra, mint 2009-ben – derül ki a gazdasági minisztérium jelentéséből.

A szlovák gazdasági minisztérium szerint abban az esetben, ha megszakadna az Oroszországból Ukrajnán át történő gázszállítás, a hazai szolgáltatók már szerződéssel biztosították a fogyasztók szükségleteinek fedezését – írja a hirek.sk.

A legnagyobb szlovákiai gázszolgáltató, a Szlovák Gázművek (SPP) a tározók feltöltése mellett szerződést kötött az E.ON Global Commodities társasággal arról, hogy egy válság esetén utólagos gázszállítmányokkal segíti majd a szlovák piacot. Ez a forrás független az Ukrajnán át haladó gázvezetéktől.

A szaktárca közölte: a Nafta társaság összekötötte a tározókat a hálózatával, ennek köszönhetően szükség esetén, nagyobb mennyiségű gázt lehetne kiemelni a tározókból. Az eustream társaság pedig lehetővé tette hálózatán belül a reverz szállítást az ország területén. Így nagyobb gázmennyiséget lehet „átdobni” nyugati irányból keletre, mint amekkora Szlovákia legmagasabb fogyasztása a téli hónapokban.