2017-ben az EU tagállamaiban összesen több mint 41 milliárd liter (alkoholt tartalmazó) sört gyártottak, azaz lakosonként közel 81 litert – derül ki az Eurostat friss, a sör világnapját üdvözlő összeállításából.

Emellett az unióban közel 900 millió liter, 0,5 százaléknál kisebb alkoholtartalmú, illetve  alkoholmentes sört is előállítottak tavaly.

Az alkoholtartalmú sörök 20 százalékát (8,1 milliárd litert) Németországban gyártották, majd az Egyesült Királyság (5,6 milliárd liter), Lengyelország (4,0 milliárd liter), Hollandia (3,9 milliárd liter, 9 százalék), Spanyolország (3,6 milliárd liter) és Belgium (2,4 milliárd liter) következik.

Európa elsőszámú sörexportőre Hollandia, amelynek gyárai 1,9 milliárd liter (alkoholos) sört szállítottak külföldre. A képzeletbeli dobogóra holtversenyben (1,6 milliárd literrel) Németország és Belgium került fel.

Az unión kívüli országok közül az elsőszámú „sörexport-desztináció” az Egyesült Államok, ahova tavaly 1,1 milliárd liter sör érkezett az EU-ból, ami az unión kívülre irányuló teljes kivitel 31 százaléka. Az EU tagállamaiban viszonylag kicsi az unión kívülről származó import sörök piaca, ennek több mint felét (211 millió liter, 52 százalék) a mexikói sörök adják.

Csapolt sörrel és csapos gyakornok bajnokkal ünneplik itthon a Sör Világnapját.

A világ több mint 100 országában minden év augusztusának első péntekén arra bátorítják a sörkedvelőket, hogy próbáljanak ki egy sörös újdonságot – olvasható a Magyar Sörgyártók Szövetségének közleményében.

A hazai sörösök az idén csapolt sörrel ünnepelnek. Tavaly 6,2 millió hektoliter sör fogyott Magyarországon, ennek közel 10 százalékát tette ki a csapolt sör. „Mindig fontos volt számunkra, de a 2018-as sörszezonban főszereplővé lép elő a csapolt sör. Ennek jegyében a Kraft Sör Egyesülettel közösen elindítottuk Csapramagyar kezdeményezésünket, melynek célja, hogy a csapolt sör méltó helyre kerüljön a hazai sörkultúrában” – mutatott rá dr. Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

A nemzetközi sörünnep gondolata a kaliforniai Santa Cruzból indult világhódító útjára. A világnap célja, hogy összehozza a sört szerető baráti közösségeket és egyesítse a sörbarát nemzeteket a sör zászlaja alatt. Ezen a napon azokat is ünneplik, akik szakértelmükkel és mindennapos hivatásukkal állnak a sörcsap túlsó oldalán. „Idén első ízben a Csapramagyar csapos gyakornoki programunkkal igyekeztünk fiatalokat megszólítani és közel hozni a csapolt sörök világához és sörcsapoláshoz. A programra olyan sörrajongók jelentkezését vártuk, akik számára nem teljesen idegen a pultos élet. A kiválasztott öt fiatal hat témában mélyülhetett el a söralapanyagok ismeretétől a sörhab típusok megkülönböztetéséig. 2018 legjobb csapos gyakornoka a 22 éves, nyíregyházi, kurátornak tanuló Simon Eszter lett” – adta hírül dr. Schillinger Attila.