Szakemberek szerint idén jelentősen visszaesik a vásárlóerő Romániában.

A román Országos Statisztikai Intézet (INS) által nyilvánosságra hozott adatsorok szerint 2017 harmadik negyedévében a romániai háztartások bevétele átlagosan 3426 lej volt (1308 lej/fő), ami 2,9 százalékkal meghaladja az előző negyedévi szintet – írja a Krónika.

A statisztikai intézet adatai szerint a kiadások legnagyobb része élelmiszerre, nem élelmiszer jellegű termékekre, szolgáltatásokra, adókra, illetékekre, valamint a háztartással járó szükségletek fedezésére megy el.

A kiadások 74,1 százaléka fogyasztásra ment el – amiből 33,1 százalékot fordítottak az élelmiszerekre és nem szeszes italokra.

Beruházásokra –lakásvásárlás vagy -építés, telekvásárlás, a háztartásban szükséges gépek, berendezések beszerzése, részvényvásárlás – a lakossági bevételek alig 0,7 százaléka jutott.

A gazdasági elemzők szerint változást hoz 2018, ugyanis a magas banki kamatok, a lej leértékelődése és a növekvő árak miatt vissza fognak esni a lakossági kiadások. Egyes szakértők azt is megkockáztatják, hogy felére csökkennek a vásárlások.