Vélhetően elkerülte hazánkat a kólibaktériummal fertőzött román túró, a nagyarányú importdömping miatt azonban nem zárható ki teljes bizonyossággal, hogy nem került a fertőzött tejből az országba.

Nem került a magyar piacra a kólibaktériummal fertőzött román túróból, legalábbis az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors vészjelző rendszerén keresztül nem érkezett erről szóló bejelentés a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) – közölte a Magyar Időkkel a hatóság.

A Nébih szerint a román csecsemők járványszerű megbetegedését okozó baktériumfertőzés minden bizonnyal emberi mulasztásnak és a nem megfelelő higiéniának tudható be.

Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke szerint az elmúlt időszakban nagymértékű importdömping érte el Magyarországot, így azt sem lehet teljes bizonyossággal kizárni, hogy a hazai piacra is került a fertőzött tejből. A szakember szerint a magyar termékeknek nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelniük, a külföldről behozott áruk esetén azonban az élelmiszer-biztonság és a jó minőség sem borítékolható.

Mélykuti Tibor elmondta: a román tejbotrány elvileg megnyithatja a kapukat a magyarországi, jó minőségű és szigorúan ellenőrzött tej előtt, de a korábbi tapasztalatok sokak kedvét elvették a piacra lépéstől. Szerinte a román boltokba csak a külföldi tulajdonú kiskereskedelmi láncokon keresztül lehet hazai tejterméket szállítani, az árak ugyanakkor itt is nagyon alacsonyak, korábban pedig többször is előfordult, hogy átverték a beszállítókat.