A gazdasági nehézségek ellenére sem kell tartani elbocsátási hullámtól a kkv-szektorban, tízből hét vállalkozás a jelenlegi dolgozói létszámmal tervez a következő egy évben – közölte a K&H.

A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményei szerint még tovább emelkedhet a foglalkoztatottak száma a következő 12 hónapban.

A létszámbővítést tervezők aránya az előző negyedévhez képest 16 százalékról 23 százalékra nőtt a második negyedévben – mondta Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője.

A fizetésekkel kapcsolatban megállapították, hogy 2022 utolsó negyedéve óta csökkenő pályára állt a cégek béremelési szándéka. Jelenleg a vállalkozások kétharmada tervez fizetésemelést (65 százalék), míg az év első negyedévében ez az arányszám 72, 2022 utolsó negyedévében 73 százalékon állt.

A munkavállalók átlagosan 8 százalékkal magasabb bérre számíthatnak a következő egy évben, amely elmarad a tavalyi, átlagosan 14,5 százalékos éves inflációtól.

A felmérésből kiderül, hogy cégek 44 százaléka számol béren kívüli juttatással. Minden ötödik kkv biztosít közlekedési költségtérítést dolgozóinak, 15 százalék 13. havi fizetést és 14 százalék SZÉP kártyát ad.

(Forrás: MTI)