A generációváltás volt a vezértémája a KKVHáz első vetélkedőjének, amelynek a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara adott otthont, s amelynek zsűrijében Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ vezetője, az esemény fővédnöke is helyet foglalt.

Bán Teodóra, a KKVHáz Budapest fővédnöke, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ vezetője:

„A KKVHáz kapcsolatépítő, közösségteremtő és együttműködést fejlesztő kezdeményezés. Egy fórum azok számára, akik együtt kívánnak gondolkodni, hiszen az élet közös kihívásokat állít elénk. Az élet örök mozgásban van. Reagálnunk kell. Állandóan részesei vagyunk egyfajta generációváltásnak. Az innováció frissülése feltételezi az ebben a struktúrában rejlő lehetőségeket. Rengeteg párhuzam érhető tetten a minőségi kultúra és a minőségi gazdaság fejlesztésében. A nemzetközi hálókon alapuló dinamizmus a turizmus. S mi aktívan részt veszünk a jó és versenyképes turisztikai termékek előállításában. Budapest erejét növelve azzal, hogy egyéni, kis- és közép vállalkozásai lehetőségekhez jutnak a különböző nemzetközi rendezvények szervezése általa. Ki kell szolgálni azokat, akiknek ambíciójuk van. Fel kell ébreszteni a gondolatokat, amikből mi is tovább tudunk építkezni.”

Krasznai Tünde Ilona zongoraművész:

„Számtalan párhuzam fedezhető fel a cégek és a művészet között. Mindkét területen nélkülözhetetlen a folyamatos munka. Szorgalmasan, keményen és tudatosan beosztva a teendőket. Itt is, ott is az egyéniséget kell továbbfejleszteni és jobban meglátni magunkban. Ha nincs gyökerünk, nem vagyunk magabiztosak, elzárkóznak tőlünk. Itthon és a nagyvilágban is. A kitartó munka a titok. Mária Országa vagyunk. A szeretet, a megbocsátás, a szerénység és alázat kell hogy vezéreljen bennünket. Ma már mások a körülmények, mint tegnap. Az elfogadás, a másikat meghallgatás tesz sikeressé. Az erősség mögött finomság és alázat rejlik.”

Landwehr Klára, a BKIK Kereskedelmi Tagozatának Magyar Gazdasági Kapcsolatok Fejlesztése Német Nyelvterületen Szakmai Osztály elnöke:

„Szorosan összefügg a gazdaság és a kultúra. Utóbbi egy nyelv.  Olyan közeg lehet az emberek között, ahol elfelejtődnek a nemzetiségek, a másságok. Az érzelmekre hat. Közös nevezőt teremt, amin, mint egy hídon más tartalom, akár egy gyümölcsöző gazdasági együttműködés is átér.”

Marjay Gyula, a VOSZ Közép-Magyarországi Regionális Szervezetének (KMRSZ) elnöke:

„Nap mint nap fel kell tennünk kérdéseket. Ki akarja továbbvinni a vállalkozásunk? Akarja-e valaki? Újítsuk meg az ügyvezetést? Hol legyen a határ? Ötvenen vagy hetvenen túl? Jobb-e, ha már most kiszállok? Rendelkezünk-e ilyen önkritikával? Mert igen, nélkülünk is mehet tovább, sőt, akár jobban is az üzlet. Meghallgassuk-e a fiatalabbat, ha szórólap helyett a Facebookot javasolja? Minden bizonnyal igen. A fiatalnak pedig meg kell tartania a jó „szakit”, aki a tapasztalatával, apró hozzáértéseivel is segíti, hogy jobban szaladjon a szekér.”

A hat kávéházi asztalnál négy-négy kerület 8-10 fős csapata foglalt helyet, s kapták mindannyian ugyanazt a feladatot. Közös ötletelést követően szószólót választottak, és saját szempontjaik szerint foglalták össze három percben, mit jelent számukra a generációváltás a hétköznapokban.  Nem a vetélkedésen volt a hangsúly, sokkal inkább a különböző vélemények megjelenítésén és mindenekelőtt a párbeszéden.

Számtalan szempont és személyes tapasztalat került felszínre. A családi vállalkozások generációváltásának kétharmada sikertelen. Háromból egy utód veszi át a céget. Hogy javuljon ez az arány, időben, tudatosan és konkrét stratégia mentén kell elkezdeni a folyamatot. A KKVHáz résztvevői erre a konklúzióra jutottak. Szinte a vállalkozás elindításának pillanatában kell elkezdeni a tudatos építkezést, az utód kinevelésével, és aztán hátra kell tudni lépni és nézni, hogy fejlődik nélkülünk tovább a cég. Nincs általános recept. Egyénre szabottak a lehetőségek és az utak, és nem biztos, hogy mindig mindent át kell adni. Van, ami felett eljár az idő.

A zsűri tagjai:
Faragó Ilona, a BKIK Gazdasági Szolgáltatások Tagozat elnöke; Krasznai Tünde Ilona zongoraművész; Landwehr Klára, a BKIK Kereskedelmi Tagozatának Magyar Gazdasági Kapcsolatok Fejlesztése Német Nyelvterületen Szakmai Osztály elnöke; Marjay Gyula VOSZ Közép-Magyarországi Regionális Szervezetének (KMRSZ) elnöke és Németi Lajos, az Ipartestületek Budapesti Szövetség elnöke, fogtechnikus mester.

A szakmai zsűri véleménye szerint közel voltak a pontszámok, végül az V., XI., XVII. és XXIII. kerület közös csapata nyerte a megmérettetést. Az indoklás szerint be tudták határolni a témát, helyesen hangsúlyozták a vállalkozás sikerességének fontosságát, s az átadási folyamatok tudatos felépítésének legmeghatározóbb definícióit.

Bán Teodóra az esemény zárásakor így fogalmazott: „Mindannyiunk javára vált, hogy foglalkoztunk ezekkel a kérdésekkel. Tény, minden vállalkozás más és más kondíciókkal rendelkezik. Néhány dolog tisztánlátása azonban elengedhetetlen. Ha sikeres a vállalkozás, szívesen veszi át az utód. Ha fokozatos a folyamat, észre sem vehető a váltás. Ha változik a profil, attól még a név megy tovább.”

Marjay Gyula szerint „jó volt itt lenni. Sikerült közös erővel megfogalmazni a legfontosabbakat. A nevelés; az utód személyének, jó szemmel, akár kívülről történő kiválasztása; a stratégia jelentőségét. S hogy ne szégyelljünk másoktól tanulni, ha jó módszerrel találkozunk. A lényeg, ha családokat tart el, éljen tovább a cég. A munkáltatói felelősség szempontja is kiemelendő.”

A Gulyás József KKVHáz-vezérigazgató által életre hívott rendezvényt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a VOSZ Budapest és Pest Megyei Szervezete és az Ipartestületek Budapesti Szövetsége is támogatta. A kávéházi hangulatról Fritz József jazz triója gondoskodott.