A román felsőházi honatyák elutasították az RMDSZ által is támogatott, a helyi önkormányzatoknak a jövedelemadót visszajuttató módosító indítványt.

Nagy érvágást jelent a romániai önkormányzatoknak a szenátus hétfői döntése – írja a Krónika.

Elutasították azt a módosító indítványt, miszerint a helyi költségvetésnek jusson a településen befizetett jövedelemadó 100 százaléka, az adókulcs 16 százalékról 10 százalékra történő csökkentése nyomán.

A bukaresti parlament két házának együttes költségvetési bizottsága múlt pénteken úgy határozott, hogy a jövedelemadóból az önkormányzatoknak visszaosztott összeget a jelenlegi 71,5 százalékról 100 százalékra emeli, hogy pótolja a jövedelemadó 16-ról 10 százalékra történő csökkenése miatt kieső bevételt.

Az RMDSZ által benyújtott módosító indítványt azonban a felsőházban a szociálliberális kormánykoalíció lesöpörte az asztalról.

Florin Roman nemzeti liberális párti (PNL) szenátor a döntést követően élesen bírálta a PSD–ALDE-többséget. Leszögezte: ez a legsúlyosabb csapás, amit az önkormányzatokra mérhettek, a döntéssel a kormányoddal leállította az ország valamennyi fontos beruházását.