Nehéz időszakaimban sem érzem úgy, hogy csak az alkohol segíthet – állítja a válaszolók 92 százaléka abban a felmérésben, amelyben a munkahelyi stresszt állították a középpontba.

Az 55 év feletti munkavállalók több területen szenvednek a fiatalabb korosztályoknál jelentősebb mértékű pszichoszociális kockázattól – olvasható Kapás Zsolt munkavédelmi szakmérnök kutatási anyagában, amelyet a turizmus.com idéz.

Az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület elnöke a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) megbízásából végzett ágazati kutatást.

A felmérés szerint a válaszolók 88 százaléka kimondottan jó kapcsolatban van a munkatársaival. 86 százalékuk állítása szerint a vendégekkel még sohasem került konfliktusba.

A pszichoszociális kockázatok felmérésével az ágazat fejlesztési lehetőségeit kívánták felmérni, valamint a pszichoszociális kockázatok mennyiségét és jellegét, különös tekintettel az idősödő munkavállalók helyzetére hívták fel a figyelmet.

Az ágazatban évek óta nem állt rendelkezésre olyan konkrét kutatási anyag amely feltérképezte volna az ágazat működésében fellelhető munkahelyi biztonsági zavarokat.

A felmérés előkészítése során a VIMOSZ tagszervezeteinek, ezenkívül a MSZÉSZ, a Gyorsétkeztetők Egyesülete, a KISOSZ tagvállalatai, a VISZ tagjait is megkeresték, így széles körben volt lehetőség az információk gyűjtésére.

A felmérésről ITT olvashat többet.