A fagykár ellenére sem drágultak itthon a gyümölcsök. A piaci adatok azt mutatják, hogy még a tavalyinál is alacsonyabb áron kapható a gyümölcsök többsége.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet gyűjtéséből kiderült, hogy a fővárosi piacokon a szamócát már a szezon elején 100-150 forinttal olcsóbban kínálták az előző év azonos időszakához képest, s a múlt héten is hozzávetőlegesen 15-20 százalékkal olcsóbban juthatott hozzá a vásárló, mint tavaly ilyenkor –írja a Magyar Idők.

Míg 2015-ben május végén még 980 és 1300 forint körül mozgott a gyümölcs kilója, az idén ugyanebben az időszakban minden budapesti piacon ezer forint alatt volt az eper ára.

A napokban jelent meg először a friss magyar cseresznye a piacon, az indulóár 800 és 1000 forint között mozog a fővárosban, míg egy éve 1200 forinton kezdődött a szezon.

Mivel a fólia alatt nevelt növények megúszták a hideget, így a kiesés nem volt akkora hatással a kínálatra. A cseresznye esetében azonban már más a helyzet. Az ország egyes részein teljes mértékű volt a fagykár. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint több mint negyvenezer hektárt sújtott a tavaszi fagy, ebből 37 ezer hektárt tesznek ki a gyümölcsültetvények.

A megyék közül Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megyében keletkezett a legtöbb kár az ültetvényekben. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács becslése szerint így az idén 25-30 százalékkal kevesebb gyümölcsöt takaríthatnak be az ültetvényekről a gazdálkodók.