Kétmillió liter pálinkát állítottak elő az első kilenc hónapban az ország szeszfőzdéi, ötödannyit sem, mint egy évvel korábban – írja a Magyar Idők.
A gyümölcstermesztők a jelek szerint inkább otthon, maguk készítik el a tömény italt, folyamatosan emelkedik ugyanis a bejelentett házi készülékek száma.
A visszaesés oka elsősorban az, hogy az esztendő elején megszűnt a bérfőzetés adómentessége – mondta a Magyar Időknek egy beregi főzdetulajdonos, aki szerint sokan drágállják a mostanság fizetendő díjat. Míg 2014-ben csupán a főzdés hétszáz forint körüli munkadíját kellett lerónia az ügyfeleknek, addig idén az előállítás költségeihez – szeszadó címén – nagyjából nyolcszáz forintos újabb kiadás társul. Így egy liter pálinka kifőzése nagyjából 1500 forintba kerülhet
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem végez külön ellenőrzéseket a magánfőzőknél – mondta a lapnak Suller Attila a NAV jövedéki szóvivője. A NAV leginkább arra törekszik, hogy megakadályozza az olyan párlatok forgalomba kerülését, amelyeket otthon készítettek. A házi főzésű italok ugyanis csak saját használatra szolgálnak.