Egyelőre elhárult az eladósodás és az elbocsátások veszélye, amit a magánkézben levő biztosítóktól érkező kisebb befizetések okoztak.

A kórházak válságforgatókönyve már május óta fenyegetett. A jövő hónapban telik le ugyanis azoknak a szerződéseknek a hatályossága, amelyet a Dôverával és az Unionnal április végéig írtak alá.

Mindkét biztosító azonban az év elejétől jelezte, hogy ha az állam az egészségügyre addig nem fordít több pénzt, akkor megnyirbálják az egyes műveletekért és a kórházi ápolásért járó befizetéseket. Feltételezték, hogy akár 10 százalékos csökkentésre is sor kerülhet – írja a hirek.sk.

Ez az állapot az állami és a regionális létesítmények szempontjából is katasztrofálisnak számítana. Ez esetben ugyanis népszerűtlen intézkedéseket kellene hozniuk, például be kellene vezetni a nővérek részmunkaidős alkalmazását, és abbahagynák az egészségügyi eszközökért kiírt számlák fizetését, ami további eladósodást, elbocsátásokat és kórházak megszüntetését eredményezné.

Marián Petko, a Szlovákiai Kórházak Társulásának elnöke szerint annak a veszélye fenyegetne, hogy közel kétezren veszítenék el a munkájukat. Az Általános Egészségbiztosítóval megkötött szerződések szeptemberig érvényesek.

A kórházak a biztosítóktól kapott bevételük javarészét bérekre költik. A regionális intézményekben 60, az államiakban pedig akár 90 százalékuk is ezt a célt szolgálja. Ráadásul az új évtől a leszámítható járuléktétel bevezetése, a minimálbér emelése s az orvosok, nővérek és további egészségügyi dolgozók béremelése miatt is nőttek a költségeik.