Négy új, az idegen nyelvi készségek, a digitális kompetenciák, a szakképzés, illetve a felnőttképzés fejlesztését célzó VEKOP-felhívást bocsátott a kormány társadalmi egyeztetésre.

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében megjelenő felhívások tervezetéhez a partnerségi fórumban lehet hozzászólni.

„Idegen nyelvi készségek fejlesztése” VEKOP-8.5.1-17

A 2,5 milliárd forintos keretre szakképzési centrumok, felnőttképző intézmények pályázhatnak, a kormány 8 támogatott kérelemmel számol.

 „A magyarországi felnőtt lakosság idegen nyelvi készségei a statisztikai adatok alapján alacsony szintűek, idegen nyelveket kevesen beszélnek. A rendszerváltás óta ugyan javuló tendencia figyelhető meg: az 1990-es népszámláláskor (saját bevallás alapján) a lakosság 9 százalék-a, tíz évvel később 15 százalék-a vallotta magáról, hogy anyanyelvén kívül még legalább egy idegen nyelvet beszél, az Eurostat 2012-es adatai szerint 35 százaléka – ezzel a nemzetközileg összehasonlítható adattal utolsók vagyunk az EU tagállamai között. A 2012-es Eurobarometer felmérés szerint azon országok között, ahol az anyanyelven felül még legalább két idegen nyelvet beszélnek az állampolgárok, a legutolsó helyen áll hazánk Portugáliával együtt: 13 százalékos ez az arány (Egyesült Királyság: 14 százalék, Görögország: 15 százalék vs. a legjobb helyen Luxemburg: 84 százalék, Hollandia: 77 százalék és Szlovénia: 67 százalék)” – áll a felhívástervezetben.

„Digitális környezet a köznevelésben” (VEKOP-7.3.3-17)

Az 1,67 milliárd forintos keretre nevelési-oktatási intézmények pályázhatnak.

„A pedagógusok jelenleg inkább a tanítás, és nem a tanulás folyamatának gazdagítására használják az informatika által kínált lehetőségeket, továbbá az online térben végzett közös alkotómunka meglehetősen ritka. Magyarországon a pedagógusok kevesebb, mint 20 százalék-a használ a tanórák több mint 25 százalék-ban IKT eszköztámogatást, amely nagyban megnehezíti az országspecifikus elvárásokban megfogalmazott – a munkaerőpiac által elvártaknak megfelelő – tanulói digitális kompetenciafejlesztést” – olvasható a felhívástervezetben.

„A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése” (VEKOP-8.6.3-17)

Az ugyanilyen című, több mint 17 milliárd forintos GINOP-felhívásról itt írtunk; Pest megyében 2,1 milliárd forint a keretösszeg, várhatóan 8-9 támogatott támogatási kérelem lesz.

„Helyi felnőttképzési hálózatok és képzési együttműködések létrehozása” (VEKOP-8.6.4-17)

A 4,4 milliárd forintos GINOP-felhívásról már beszámoltunk; a VEKOP-keret 1,6 milliárd forint. A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Földművelésügyi Minisztérium Fenntartásában álló szakképző iskolák és a szakképzési centrumok pályázhatnak, 8-an kaphatnak támogatást.