Az OTP, az MKB, a Gránit és az NHB bankok összesen 126 fiókjával bővült mától az MFB Pontok hálózata, amely még idén további 74 egységgel gyarapodik. Ezzel összesen 642 elemből álló hálózat gondoskodik majd az európai uniós hitelek és támogatással kombinált hitelek közvetítésével a vállalkozások és a lakossági ügyfelek számára.

A hitel-és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékek csaknem 800 milliárd forintos keretösszegének értékesítésére a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 2016 során 442 MFB Pontból álló hálózatot hozott létre, melynek további 200 ponttal való bővítésére az MFB közbeszerzési pályázatot hirdetett. A 2017 májusában lezárult pályázaton nyertes pénzintézetek a már meglévő konzorciumi partnerekhez hasonlóan saját hálózatukon belül, az MFB Pontok arculatával ellátott fiókokban állnak az ügyfelek rendelkezésére. Az új közvetítői partnerek közül az OTP összesen 163, az MKB 35, míg a Gránit Bank és az NHB Növekedési Hitel Bank egy-egy fiókkal növeli majd az MFB Pontok számát.

A kormány számos intézkedéssel segíti a hitelezés élénkítését – mutatott rá az új pontok átadásán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, kiemelve: ezek egyike, hogy az uniós források minél gyorsabban juthassanak el azokhoz a vállalkozásokhoz, amelyek ezeket megfelelően tudják felhasználni. Az MFB-nek és a konzorciumban résztvevő pénzintézeteknek köszönhetően olyan hálózat jött létre, amely házhoz viszi a vállalkozások számára a hiteleket – fogalmazott a szakminiszter. Hozzátette: a hálózat sikerét bizonyítja, hogy a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését célzó, európai uniós hitelprogramok már több mint 1300 vállalkozás fejlesztéseit segítik.

A hálózatban év végéig összesen 63 első kategóriájú MFB Pont lesz, amelyek a teljes hitelezési és értékesítési folyamatot végzik az összes elérhető termék esetében. További 260 második kategóriájú, ahol megvalósul az országos elérést igénylő termékek teljes hitelezési és értékesítési folyamata, illetve 319 harmadik kategóriájú MFB Pont, melyek fő feladata a tájékoztatás és az ügyfél érdeklődés továbbítása. Tovább bővül a fővárosi Pontok száma is, így a mai naptól már 15 budapesti fiókban igényelhetők uniós források.

Az első OTP bankfiókban kialakított MFB Pont megnyitása egy sorozat első állomása – mondta el Wolf László vezérigazgató-helyettes. Az OTP kereskedelmi banki divíziójának vezetője hozzáfűzte: a következő hónapokban összesen 163 OTP bankfiókban teszik még könnyebben elérhetővé az Európai Unió által biztosított, az MFB által közvetített forrásokat. 

Dr. Balog Ádám, az MKB vezérigazgatója a bank központi épületében kialakított MFB Pont megnyitása alkalmával elmondta: az Európai Unió által biztosított források felhasználásával kapcsolatos szakértelem már eddig is rendelkezésre állt az MKB-nál. Most rövid időn belül, az ország egész területén 35 kirendeltségben nyitnak MFB Pontokat. A már meglévő és a jelenleg fejlesztés alatt álló új termékek és szolgáltatások – ezekhez jön mostantól még az MFB Pontok egyedi kínálata is – tovább erősítheti az ügyfelek elégedettségét.

A Gránit Bank kiemelt feladatának tekinti a kedvező kondíciójú, támogatott hitelkonstrukciók közvetítését, a növekedési hitelprogram keretében például a hitelintézet a piaci részesedését többszörösen meghaladó arányban folyósított támogatott hiteleket ügyfeleinek. Természetes, hogy az MFB kedvezményes konstrukcióinak a közvetítésében is hasonló eredményességgel kíván részt venni – mondta Hegedüs Éva, a bank elnök-vezérigazgatója a pénzitnézet fiókjában létesített MFB Pont megnyitásakor.

Az NHB Bank a megnyitó alkalmából közölte: az Európai Unió által biztosított források felhasználásával és az MFB Pont megnyitásával maga is hozzájárulhat a hazai vállalkozások sikeréhez és ezáltal a gazdaság növekedését is szolgálja. A bank életében az első MFB Pont megnyitása is azt mutatja, hogy jól halad a megkezdett úton, és az egyik legnagyobb hazai magánbankként folyamatosan bővíti banki szolgáltatásai körét jelenlegi és jövőbeni ügyfelei részére.